Vasilică trăiește alături de 12 „frați”

Fiecare copil are dreptul să crească într-o familie care să-l susțină, să-l îngrijească și să-i ofere afecțiune. De mai bine de un an de zile Vasilică Gonța s-a mutat cu traiul la familia Motroi. Cuplul care a spus da unor copii încercați greu de soartă, asumandu-și rolul de a înlocui mama și tata.

Povestea a început acun un an și jumătate cand mai mulți copii orfani din internatul din Cărpineni au ajuns pentru prima dată la familia Motroi.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Ei în vacanța de vară anul trecut au venit la noi și atunci ne-am văzut cu toții. Nu cunoșteam nici pe unul caractere, dar am mers să-i luăm. Au venit opt copii de la internat și așa ne-am cunoscut. Asta a fost prima, vara anului trecut în 2020. Toată vara am fost împreună, pe bătută au sărit, copii s-au bucurat copturi le făceam, adică ne-am împrietenit mult și de acolo s-a născut ideea ca ei să vină la noi în familie."

A fost o proovocare pentru cuplu. Mai ales că unul dintre copii suferă de epilepsie.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Din opt care au fost pe cinci i-am luat sub tutelă pe mine din Cărpineni la noi definitiv. Cand l-am văzut prima dată nu am știut dar pe parcurs doamna Tatiana medicul de la internat ne-a spus situația lui și indiferent de situația lui, noi totuși am decis să luăm să ajutăm acești copii."

Cuplul Motroi a depus eforturi ca adaptarea copiilor cu noii membri ai familiei să fie mai ușoară.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Nu a foat ușoară, socotițil ei chiar și în timpul verii, ei au venit opt, cu opt caractere, opt idei și toate trebuie să le legi comun ca să meargă familia. Pentru că la noi e familie, nu e organizație. Aici e familia noastră și din familia noastră faceți voi parte, voi sunteți ai noștri. Încetișor a mers deoadată nimic nu sa făcut."

Copii casei, într-un timp prea scurt, au trebuit să învețe să locuiască împreună.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Este deserviciu și fiecare se roagă la masă și mancăm, ne rugăm lui dumnezeu. Și trebuie să-i mulțumim pentru ceea ce ne dă. Cand iam luat pe copii nu am avut nimic. Dar am avut susținere și dumnezeu nu ne-a lăsat, dar încoace s-a lămurit cu lucrul acesta."

Acum un an, Vasilică Gonța a fost primit în această familie cu 13 copii. Fiecare dintre ei are cameră separată, pat și dulap pentru lucrurile personale. Băiatul ne-a făcut o excursie prin casă.

VASILICA: "Acesta e patul meu eu aici dorm, aici îmi fac lecțiile și hainele le țin în dulap, acesta e dulapul meu și acesta e dulapul la colegul meu de cameră și el acolo doarme. Și imi place camera aceasta."

Viața lui s-a schimbat spre bine, pentru că nu duce lipsa de nimic.

VASILICĂ GONȚA: "S-au schimbat foarte multe lucruri față de internat și am venit într-o familie foarte bună."

Copilul însă recunoaște că simte lipsa fraților săi și ar dori să se vadă cu ei.

VASILICĂ GONȚA: "Eu am șase frați și vreau să mă întîlnesc cu danșii, să ne punem să cumunicăm. -Da."

Vasilică comunică la telefon cu sora Anișoara, care este căsătorită și locuiește în raionul Orhei.

A dorit să-l audă la telefon și pe fratele mai mare Ion, care de fiecare dată îi transmite cate un gand bun.

În momentul în care a fost luat sub tutelă, familia creștină și-a luat asupra sa și mai multe responsabilități, copilul având grave probleme de sănătate.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Problema la pastile, el le bea ani de zile și ele într-o măsură influențează organele lui și speranța. Vasea a zis că nu are niciun vis față de dansul, eu am un vis să fie vindecat total. Asta e visul meu pentru dansul, ca să poată să fie liber, să nu depindă de cineva sau de pastilele acestea, să ajungă să se căsătorească, să aibă și copii."

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Am ajuns cu Vasea ne înțelegem, tare mult îi place să vorbească cand suntem eu cu dansul la bucătărie sau el cu soțul tare îi place la mașină cans repară. El așa e tăcut, e liniștit,la școală e liniștit ne spune diriginta. Dar ca atare el mult iubește să vorbească."

Parascovia Motroi spune că are cele mai pământești așteptări de la copii, în schimb, ea le poate dărui multă iubire.

PARASCOVIA MOTROI, tutore pentru Vasilică: "Pentru mine mai importantă este ascultarea voastră. Și o să vină timpul cand din inimă o să buhnească o mamă și un tată, dar pană o să ne spună ei mama și tata, noi avem de lucrat, ei trbeuie să vadă în noi dragoste."

Opinia ta contează. Comentează!