Potrivit unui amendament înaintat de Platforma DA la proiectul Legii bugetului de stat pentru 2020, fondul de subvenționare în agricultură ar urma să crească cu 400 de milioane de lei.

„Agricultorii pășesc în 2020 cu cea mai mică sumă pentru subvenții. Este un mare pericol că agicultorii vor rămâne fără sprijin”, a declarat Alexandru Slusari.

De asemenea, se propune suplimentarea Fondului pentru dezvoltare regională și a Fondului ecologic național cu 380 de milioane de lei.

„Când merg în regiuni, văd RM a rămas în secolul trecut, deși suntem pe locul trei în Europa la viteza internetului. Propunem ca acești bani să fie utilizați pentru a ridica nivelul de dezvoltare a localităților”, a menționat Inga Grigoriu.

Deputații Platformei DA mai propun și alocarea a 8 milioane de lei pentru restaurarea Cimitirului Eroilor. A fost propusă și majorarea până la 500 de lei a compensațiilor pentru veteranii conflictului armat de pe Nistru.

„Sper că deputații sunt conștienți de faptul că statul are o datorie morală și creștină față de ostașii căzuți pe câmpul de luptă și vor găsi de cuviință să ridice mâna pentru a vota”, a spus Maria Ciobanu.

Platforma DA a prezentat și amendamente la politica bugetar-fiscală propusă de guvernul Chicu.

„Credem că eliminarea scutirilor pentru veniturile din dobânzile bancare este o decizie eronată. Cei care primesc câte o mie de lei din dobânzi nu trebuie să fie impozitați, iar cei care încasează milioane de lei ar trebui să le achite. Totodată, este important ca 10% din accizele la tutun și băuturi alocolice să meargă la veniturile bugetelor de asigurare medicală. Credem că propunerea privind TVA la serviciile electronice este total neconformă. Statul nu are mecanismul pus la punct”, a menționat Igor Munteanu.

În total, membrii fracțiunii Platformei DA spun că au prezentat peste 20 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pentru 2020.

Prezicăm că proiectul Bugetului de stat pentru 2020 a fost aprobat în prima lectură de Parlament. În aceste zile fracțiunile parlamentare propun amendamte, iar ulterior proiectul urmează să fie dezbătut în lectura a doua.