Prosoape unice, vechi de sute de ani, din diferite localități, au fost aduse duminică la Festivalul iProsop, în satul Selemet
Cultură 13 iunie 2022, 16:23 | 1184

Prosoape unice, vechi de sute de ani, din diferite localități, au fost aduse duminică la Festivalul iProsop, în satul Selemet, raionul Cimișlia. Zeci de meșteri populari și-au dat întâlnire, pentru a promova cultura și turismul. Oaspeții nu s-au lăsat mult așteptați. La eveniment au fost iubitorii de tradiție din satele vecine, dar și din Chișinău.

De Duminica Mare, în satul Selemet fiecare poartă era decorată cu un prosop artizanal. Unele au și câte o sută de ani, spun cunoscătorii.

În acest an, iProsop a reunit peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice, dar și colective etnice de găgăuzi și ucraineni. Toți s-au întrecut în cele mai frumoase colecții de prosoape caracteristice zonei de origine.

Acest bărbat a venit cu soția din satul Gura Galbenei. Și-au pus cele mai frumoase straie și au încins o horă așa ca pe vremuri.

Deși locuiește în Chișinău, această femeie vine de fiecare dată la acest festival.

Festivalul a pus în evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate și sportul tradițional.

ALEXANDRU COMERZAN, bucătar, prezentatorul emisiunii „Chef de gătit”: "Carne am pregătit foarte multă, după cum puteți vedea. Doi mistreți, dar crescuți în condiții de casă, asta mai mult vânătorii au gătit. Eu am gătit doi fazani și o rață la ceaun, după care avem zeamă de casă tot din fazan și după asta este bineînțeles și o zeamă din pește."

Festivalului iProsop este la a patra ediție. Proiectul este sprijinit de Ministerul Culturii şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

Opinia ta contează. Comentează!