Blocați de o lună în propriile case din cauza unor lucrări la apeduct
Social 27 iulie 2021, 19:55 | 1895

Mai multe familii din comuna Lalova, raionul Rezina, au rămas blocate în propriile case de mai bine de o lună. Se întâmplă din cauza lucrărilor de schimbare a țevilor de apă potabilă. Oamenii spun că muncitorii au lăsat în urmă dezastru, săpând tranșee adânci în mijlocul drumului, care nu au fost acoperite nici acum. Mai mult, gropile au fost săpate chiar lângă porțile oamenilor. Primarul comunei strânge din umeri și spune că firma care a efectuat lucrările amână intervențiile, invocând motive tehnice.

Potrivit localnicilor din comuna Lalova, muncitorii au început lucrările de montare a rețelei de apă potabilă cu mai bine de o lună în urmă, iar în scurt timp le-au abandonat. Au lăsat în urmă adevărate tranșei, iar unii locuitori au rămas și fără apă, și fără acces la propria poartă.

Unii localnici spun că firma responsabilă de executarea lucrărilor, nu deține nici tehnica necesară, nici personal specializat, iar asemenea situații ar fi și în satele vecine.

Primarul comunei, Veaceslav Iftodi, susține că lucrările de conectare a apeductului fac parte dintr-un proiect pe care comuna Lalova la încheiat cu firma buclucașă încă în anul 2016, iar de atunci, numai promisiuni.

VEACESLAV IFTODI, primarul comunei Lalova, raionul Rezina: "În raionul Rezina noi avem din 2016, numai furtunuri îngropate și nici apă nu-i. Merge greu, anul acesta s-a apucat de lucru în mahala aceasta, dacă nu mă greșesc, da. Au adus furtunuri pentru 6 km care avem de țeavă de îngropat, dar la moment, ba tractorul li s-a stricat, ba alta și tot îmi spun că vin, vin."

Potrivit primarului, termenii proiectului de schimbare a țevilor pentru 8 km în comuna Lalova expiră în anul 2022, iar rezilierea contractului ar aduce numai pierderi.

VEACESLAV IFTODI, primarul comunei Lalova, raionul Rezina: "Până în 2022 la dânșii e proiectul. Ei pot să o întindă până în 2022 și, după lege, ei vor fi drepți. Cum au câștigat proiectul firma dată, eu tot nu vă pot spune. Dvs înțelegeți în ziua de azi cu cât au crescut prețurile? Bine, trecem să facem rezilierea contractului, este așa variantă, am făcut rezilierea contractului cu firma care l-a câștigat. Dacă proiectul a fost de 8 km de țeavă, vom rămâne cu 2,5 km de țeavă."

Despre compania care execută lucrările în comuna Lalova s-a mai scris în presă. Anterior, presa de investigație a scris că firma respectivă ar fi una dintre câștigătoarele marilor licitaţii în perioada 2013-2015, fiind vorba de peste 70 de licitaţii publice, valoarea contractelor fiind de aproximativ 270 de milioane de lei. Jurnaliștii au descoperit atunci că proprietarul companiei este administrator sau fondator a trei firme, care, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2015, au fost preferatele autorităților din raionul Rezina în materie de achiziții publice. Fiecare al doilea contract încheiat în domeniul reparaţiilor şi construcţiilor a fost atribuit uneia din cele trei firme ce aparțin acelui administrator. Asta, deși, lucrările prevăzute în contracte nu ar fi fost executate în termenii stabiliți. L-am contactat astăzi pe administratorul firmelor, dar acesta avea telefonul deconectat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie