Judecătoarea Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile pentru Primăria Chișinău în 2018, a susținut teza de doctor în drept
Social 27 octombrie 2021, 20:21 | 14190

Judecătoarea Rodica Berdilo, cea care a invalidat alegerile din 2018 pentru primăria capitalei, își continuă activitatea profesională și chiar înregistrează o ascensiune în activitatea științifică. Acum câteva zile, Berdilo a susținut teza de doctor în drept și a obținut calificativul general ”Foarte bine”. Se întâmplă după ce, în luna mai 2019, judecătoarea a fost avansată în funcție și a primit gradul cinci de calificare, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Rodica Berdilo a susținut teza de doctorat cu titlul: ”Răspunderea penală pentru omorul săvârșit în stare de afect”, sâmbătă, la Universitatea de Stat din Moldova. Teza are 307 pagini, iar raționamentele înșiruite ar fi fost publicate în 25 de lucrări științifice. Aceasta ar fi prima lucrare în care este examinată practica judiciară în acest domeniu. Membrii comisiei de evaluare s-au arătat impresionați de valoarea științifică a tezei de doctorat asupra căreia a lucrat judecătoarea Berdilo și au avut doar cuvinte de laudă.

RAISA GRECU, doctor habilitat în drept, conferențiar universitar: "Teza de doctor elaborată de Berdilo Rodica la tema ”Răspunderea penală pentru omorul săvârșit în stare de afect” este realizată la un înalt nivel teoretico-practic. Autoarea vine cu o contribuție esențială teoritico-practică la cercetarea juridico-penală a infracțiunii de omor săvârșit în stare de afect. Tema este abordată plenar, complex. Concluziile și recomandările sunt de o reală semnificație."

SERGIU BRÎNZĂ, președintele comisiei, doctor habilitat în drept, profesor universitar: "Rodica, dacă vreți. De obicei la sugestii, la recomandări, la propuneri, dar acum văd că numai laude au fost spuse."

Toți cei șase membri ai comisiei de evaluare au atribuit calificativul ”foarte bine” tezei de doctor prezentată de Rodica Berdilo și au propus ca judecătoarei să-i fie atribuit titlul științific de doctor în drept. Rezoluția comisiei de evaluare a fost expediată spre validare Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

SERGIU BRÎNZĂ, președintele comisiei, doctor habilitat în drept, profesor universitar: "Rodica, noi vă felicităm din partea comisei de doctorat. Vă felicităm cu succesele pe care Dumneavoastră le-ați dat dovadă astăzi, meritele pe care le-ați acumulat timp de patru ani de zile. Și cum se spune să vă fie de folos și de azi înainte mai adăugați la activitatea Dumneavoastră de bază că mai sunteți doctor în drept. Și deja când o să pronunțați, pronunțați cu practica de patru ani!"

RODICA BERDILO, judecătoare: "Este o deosebită onoare pentru mine să vă am în calitate de conducător științific și vă admir foarte mult pentru verticalitatea, omenia și principiile morale deosebite pe care le aveți. O mare plăcere am să aduc sincere mulțumiri speciale referenților oficiali."

Sub regimul Plahotniuc, fostul lider al Platformei DA , Andrei Năstase, a câștigat turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău în data de 3 iunie 2018 acumulând peste 52% din voturi în fața candidatului PSRM, Ion Ceban. Peste 16 zile după alegeri, magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Centru a capitalei a invalidat rezultatele alegerilor și mandatul lui Năstase în baza unui recurs al Partidului Socialiștilor, care l-a acuzat pe acesta că a făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Decizia judecătoarei Berdilo a fost apoi menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, dar a fost criticată dur de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În august 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat examinarea cauzei lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor din 2018. CEDO a cerut explicații autorităților de la Chișinău pe acest caz, iar Andrei Năstase a declarat că nu pretinde de la stat niciun fel de despăgubiri materiale. În octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău, prin semnătura lui Vladislav Clima, a casat hotărârea judecătoarei Berdilo prin care au fost invalidate alegerile din 2018. S-a întâmplat la un an și patru luni de când Năstase câștigase alegerile. Peste câteva săptămâni, în noiembrie 2019, Andrei Năstase a pierdut cea de-a doua confruntare electorală cu Ion Ceban.

Opinia ta contează. Comentează!