Bertrand Tavernier s-a stins ieri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat Institutul Lumiere din Lyon
Monden 26 martie 2021, 15:27 | 1490

A murit Bertrand Tavernier. Celebrul regizor s-a stins ieri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat Institutul Lumiere din Lyon. În 2015, artistul a primit Leul de aur la Veneţia pentru întreaga carieră.

Figură proeminentă a cinematografiei franceze, artist angajat în munca eclectică şi recunoscut în străinătate, Bertrand Tavernier a realizat filme de epocă şi contemporane, cu predilecţie pentru subiecţii sociali. El a fost de asemenea un mare cinefil implicat în conservarea şi transmiterea filmelor, atât prin dorinţa de a apăra un cinematograf francez independent, cât şi prin pasiunea pentru cinematograful american al secolului al XX-lea.

Filmele sale au primit numeroase premii: Premiul Louis-Delluc din 1974 pentru "L'horloger de Saint-Paul", nominalizarea la Oscar din 1983 pentru "Coup de torchon", premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes în 1984 pentru "Un dimanche a la campaign", premiul BAFTA în 1990 pentru cel mai bun film străin pentru "La vie et rien d'autre", Ursul de aur la Berlin în 1995 pentru "L'appât", Leul de aur la Veneţia pentru întreaga carieră (2015). Bertrand Tavernier s-a născut pe 25 aprilie 1941 la Lyon. Fiul scriitorului şi publicistului René Tavernier, el a descoperit cinematografia în timpul unui sejur într-un sanatoriu.

Opinia ta contează. Comentează!