Trei funcționari din Călărași au fost reținuți pentru 72 de ore
Justiţie 31 ianuarie 2023, 15:26 | 425

Trei funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore în această dimineață în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție. Sunt vizați președintele raionul Călărași, Ștefan Bolea, primarul de Călărași, Ion Olari, și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași. Centrul Național Anticorupție afirmă că aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice.

Potrivit anchetei, în anul trecut, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești.

COMUNICATUL CENTRULUI NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "Pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin zece cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea antreprenorilor, administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor. Beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași."

Centrul Național Anticorupție precizează că în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajații publici, inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările legislației, depistate în cadrul unui audit efectuat la primăria Călărași. Inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, fiind pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu, precizează comunicatul CNA.

Marți dimineața, procurorii anticorupție au operat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor bănuite. Ofițerii au găsit probe relevante pentru caz și sume importante de bani. Președintele raionului, primarul orașului Călărași, dar și șeful de direcție au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală pentru administrarea întregului probatoriu și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în acte de corupție.

Opinia ta contează. Comentează!