”Gazprom” a întrerupt astăzi fluxurile pe gazoductul Nord Stream 1 către Germania
Social 31 august 2022, 19:50 | 612

”Gazprom” a întrerupt astăzi fluxurile pe gazoductul Nord Stream 1 către Germania, până pe 3 septembrie, invocând lucrări tehnice. În același timp, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că pregătirile pentru iarna care vine sunt, cităm, ”în formă bună”.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Am recunoscut mai devreme amenințarea care poate apărea din modul în care Rusia utilizează exporturile sale de fosile în termeni de cărbune, petrol și gaze ca mijloc de a influența deciziile altor țări. O vedem chiar acum cu nivelurile reduse de gaze, unde contractele pe care Rusia și companiile sale le-au semnat nu sunt respectate. De aceea am început să punem la punct tot ceea ce ne va permite să trecem cu bine această iarnă."

”Gazprom” a redus deja livrările prin Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, la 20% din capacitate. Rușii invocă echipamente defecte. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că rezervele de gaze ale blocului comunitar au ajuns la o capacitate de stocare de 80%, un obiectiv atins înainte de termen. De asemenea, Uniunea Europeană reacționează la mișcările Moscovei, abordând compoziția pieței de energie electrică.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Încercarea lui Putin de a ne șantaja cu combustibili fosili eșuează. Accelerăm tranziția verde, scăpăm de dependența de combustibilii fosili ruși și accelerăm energia regenerabilă, curată, mai ieftină și de casă."

Gazprom a mai anunțat că va opri complet de mâine livrările de gaze către Franța, invocând că nu ar fi fost plătite toate livrările efectuate în luna iulie. Compania Engie a refuzat să comenteze anunțul Gazprom. Firma franceză declarase anterior că Gazprom a informat-o cu privire la reduceri suplimentare și imediate ale livrărilor de gaze din cauza unui „dezacord între părți cu privire la punerea în aplicare a contractelor".

Opinia ta contează. Comentează!