59 de deputați PAS au votat „pentru” ridicarea imunității Marinei Tauber
Politic 26 mai 2023, 19:44 | 566

Deputatul Partidului Șor Marina Tauber a rămas, din nou, fără imunitate parlamentară. Legislatorii puterii au aprobat cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind ridicarea imunității. Astfel, Tauber poate fi arestată și trimisă în judecată în baza a trei cauze penale.

Deputații din majoritatea parlamentară au votat pentru trei proiecte diferite de ridicare a imunității Marinei Tauber, în baza a trei cauze penale noi prezentate în plenul Parlamentului de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Socialiștii și comuniștii s-au abținut de la vot. Marina Tauber și alți patru deputați din fracțiunea Partidului Șor nu s-au prezentat la ședință. Secretariatul Parlamentului a anunțat că nu a reușit să ia legătura cu ea. Majoritatea parlamentară a decis că absența Marinei Tauber de la ședința plenară este nemotivată și cererile procurorului general interimar pot fi examinate în lipsa ei. Astfel, cu votul a 59 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, Tauber a rămas, din nou, fără imunitate.

VERONICA ROȘCA, președintele adjunct al comisiei numiri și imunități: "Marina Tauber în privința căreia se solicită ridicarea imunității la comisia juridică numiri și imunități s-a prezentat. La fel au fost prezenți și avocații Marinei Tauber ai cărei împuterniciri nu au fost prezentate. În urma votării secrete, comisia juridică numiri și imunități cu votul unanim al membrilor prezenți, opt deputați pentru, au acceptat cererea procurorului interimar de ridicare a imunității a doamnei Marina Tauber și încuviințarea pentru trimiterea în judecată."

59 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat „pentru” ridicarea imunității Marinei Tauber.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Stimați colegi, proiectul 156 privind încuviințarea ridicării imunității deputatului în Parlament Marina Tauber a fost susținut cu votul a 59 de deputați."

Astfel, Marina Tauber va putea fi cercetată în cadrul a trei cauze penale. În una din cererile depuse de procurorul general interimar, se arată că Tauber este bănuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021. Mai exact, atunci Partidul Șor a investit în campania electorală suma de peste 9 milioane de lei, în condițiile în care Comisia Electorală Central a admis un plafon de 749 de mii lei pentru fiecare candidat.

În alte două cereri, procurorul general interimar notează că Tauber ar fi încălcat modul de gestionare a mijloacelor financiare a formațiunii politice sau gestionarea fondurilor electorale. Mai exact, aceasta ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat.

Marina Tauber, care se află în arest la domiciliu, nu s-a prezentat la ședința Parlamentului. Fracțiunea Partidului Șor anunțat anterior că va boicota ședințele plenare. Ultima dată, Tauber a rămas fără imunitate pe 21 iulie 2022. Majoritatea deputaților au susținut solicitările procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, de ridicare a imunității Marinei Tauber.

Opinia ta contează. Comentează!