Promo-LEX a constatat neraportarea cheltuielilor ale candidaților pentru funcția de președinte
Economic 1 octombrie 2020, 15:33 | 1689

Tăinuirea cheltuielilor în timpul colectării semnăturilor, utilizarea resurselor administrative sau promovarea mesajelor de ură. Acestea sunt câteva dintre neregulile depistate de misiunea de observare Promo-LEX, care a prezentat astăzi al treilea raport de monitorizare a procesului electoral pentru scrutinul din 1 noiembrie. Nicio persoană vizată nu a reacționat, deocamdată.

Promo-LEX a constat ce puțin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative.

PAVEL POSTICA, directorul de program Promo-LEX: "15 situații îl vizează pe domnul Dodon, 7 situații – Violeta Ivanov și o situație – Maia Sandu."

Potrivit Promo LEX, niciun grup de inițiativă nu a raportat cheltuieli pentru colectarea semnăturilor. Suma totală neraportată este de aproape 750 de mii de lei.

PAVEL POSTICA, directorul de program Promo-LEX: "Grupurile de inițiativă în susținerea doamnei Ivanov - peste 269.000 lei neraportați, Andrei Năstase - peste 172 000 lei neraportați, Renato Usatîi - peste 122 000 lei neraportați, Igor Dodon - peste 83.000 de lei neraportați, Octavian Țîcu - peste 57 000 de lei neraportați, Andrian Candu - peste 15 000 lei neraportați, Maia Sandu - peste 14 000 de lei neraportați, domnul Deliu - peste 9.000 și domnul Chirtoacă - peste 5.000."

În baza informațiilor raportate de către monitori au fost identificate cel puțin cinci cazuri, în care Renato Usatîi a utilizat mesaje de ură și instigare la discriminare în spațiul public. De asemenea, au fost raportate 19 cazuri în care potențialii concurenți electorali au fost afectați de discursul de ură sau instigare la discriminare. Constituirea secțiilor de votare peste hotare s-a desfășurat în lipsa consultărilor publice, dar cu aplicarea în premieră a unui mecanism clar de stabilire a numărului și locației acestora, afirmă experții de la Promo LEX. Nicio persoană vizată în raportul misiunii de observare nu a reacționat, deocamdată.

Opinia ta contează. Comentează!