Peste o sută de percheziții au avut loc într-un dosar pornit cu privire la finanțarea Partidului Șor
Justiţie 21 iulie 2022, 22:29 | 1350

Peste o sută de percheziții au loc astăzi într-un dosar pornit cu privire la finanțarea Partidului Șor. Formațiunea ar fi acceptat din partea unei grupări criminale sume importante de bani, folosite drept onorarii pentru artiști, salarii pentru membrii partidului și pentru organizarea protestelor. Procurorii spun că deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, are în acest dosar două capete de acuzare. Tauber neagă toate învinuirile și îi amenință pe reporterii noștri cu judecata.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: "Ea este bănuită de comiterea infracțiunii, mai exact, falsificarea raportului privind gestionarea raportului finanțării Partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022. Al doilea capăt de acuzare se referă la acceptarea finanțării Partidului Șor de către un grup criminal organizat."

Ofițerii CNA au descins și în biroul Partidului Șor din Parlament.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Nici procurorii nu cunosc ce trebuie să facă. Voi ați văzut că eu i-am căutat și i-am găsit. Mergem sus, etajul 7. "

Potrivit CNA, banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută. Pentru a camufla originea mijloacelor financiare erau folosite diverse canale, prin Dubai, Viena sau Monaco. Au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 de mii de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 de mii de lei. Din aceleași surse ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului, de 100 de mii de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Chișinău.

CNA a publicat fotografii și imagini video cu mai multe persoane, între care membri ai Partidului Șor, care au în mână bani, lei și euro.

Marina Tauber a negat acuzațiile. Aceasta l-a amenințat pe reporterul jurnal.md cu un proces de judecată.

NADEJDA ROȘCOVANU, jurnalist jurnal.md: "-O altă întrebare este despre faptul că Partidul Șor ar fi achitat sute de mii de euro pentru desfășurarea evenimentelor în teritoriu, pentru organizarea protestelor și pentru achitarea liderilor. Este adevărat?"

MARINA TAUBER deputat partidul ȘOR: "-Stimată doamnă! Desigur că nu este adevărat. Dacă aveți dovezi, vă rog să le arătați, dacă nu, eu îmi rezerv dreptul, ca vicepreședinte al partidului, să dau vă dau în judecată pe dumneavoastră și pe jurnal.md. Vă rog să nu veniți în Parlament cu minciuni."

Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat în Parlament că Partidul Șor l-a plătit pe cântărețul rus Filip Kirkorov cu 200 de mii de dolari pentru a da un concert la Chișinău, în luna iunie curent. Iar interpretul rus Morghenștern a fost plătit cu 60 de mii de dolari pentru a cânta la Chișinău. Cei doi nu au susținut concertul, dar banii i-au păstrat. Aceste informații au fost negate de către deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

DENIS ULANOV, deputat partidul ȘOR : "-Este adevărat că Partidul Șor ar fi achitat interpretului rus Filip Kirkorov 200 de mii de dolari drept onorariu, iar interpretului Morghenștern - 60 de mii de dolari? -Eu aud asta de la dumneavoastră, pentru prima dată. Cât despre anumite plăți, din câte cunosc, concertul nu a avut loc. Despre ce plăți putem să vorbim?"

Jurnal TV a intrat în posesia unei fotografii, în care apar mai mulți membri ai Partidului Șor, inclusiv Marina Tauber, dar și directorul unei instituții sociologice. Este vorba despre Doru Petruți, șeful Institutului de Marketing si Sondaje IMAS, care potrivit surselor noastre, ar fi primit de la Partidul Șor, în ultimele opt luni, 55 de mii de euro. Petruți nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar fi participat la o ședință a Partidului Șor. Petruți a negat faptul că ar fi primit peste 50 de mii de euro.

DORU PETRUȚI, director IMAS: "-Eu particip la orice fel de întâlniri cu oricine ne solicită expertiza. Fie că este vorba de Marina Tauber, de Năstase și așa mai departe... Oricine. Eu stau de vorbă cu oricine ne solicită expertiza. -Răspunsul ar fi da? -Nu este niciun răspuns. Dumneavoastră ați auzit, da? -Asta încerc să vă întreb: confirmați sau infirmați? -Eu nu am ce să vă confirm și nici ce să vă infirm. Lista clienților noștri este confidențială."

Marina Tauber s-a eschivat de la un comentariu privind subiectul cu 55 de mii de euro pentru Institutul de Marketing si Sondaje.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "-Să ne spuneți dacă este adevărat faptul că Partidul Șor a achitat IMAS această sumă de bani? -Eu nu știu despre ce vorbiți dumneavoastră."

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, se află în Israel din vara anului 2019. Potrivit CNA, cheltuielile declarate de Partidul Șor în primele șase luni ale anului curent, de peste 20 de milioane de lei, depășesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanțare a partidului.

Opinia ta contează. Comentează!