Ofițerii CNA au descins la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură
Justiţie 24 ianuarie 2023, 19:41 | 660

Șase persoane au fost reținute astăzi, în cadrul perchezițiilor efectuate la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură. Alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Descinderile au avut la bază un dosar privind acordarea ilegală de subvenții în agricultură. Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, au avut loc percheziții în mai multe localități, inclusiv Chișinău și Bălți. Peste 20 de persoane urmează a fi audiate și recunoscute în calitate de bănuit. Printre cei implicați în schema frauduloasă se numără reprezentanți ai societăților comerciale, primari, care sunt beneficiari ai unor întreprinderi agricole, deși acestea sunt scrise pe persoane interpuse. În timpul perchezițiilor au fost confiscate peste 350 de mii de lei, zece mii de euro și arme deținute ilegal.

IULIAN RUSU, director CNA: "Am depistat o schemă, prin care care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sau forme ascunse către funcționarii AIPA și prin persoanele interpuse. Aceste sume ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare."

În total, au fost efectuate 68 de percheziții. Au fost vizați angajați ai Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură din Bălți și Comrat, administratori de firmă, primari și terțe persoane.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Alte șase persoane sunt cercetate în libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit pe componentele infracțiunii, inclusiv abuz de putere sau abuz în serviciu, săvârșite în interes material, în scopul realizării unor interese personale sau în interesele unei persoane terțe, coruperea pasivă, coruperea activă, trafic de influență și spălare de bani."

Anterior, conducerea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură a declarat că se disociază de angajații care admit fapte de corupție.

Opinia ta contează. Comentează!