Jurnalul orei 15, 21 Iunie
Jurnalul orei 15:00 21 iunie 2022, 16:52 | 623

Prezentat de Vasile Luchianu

Agricultorii din mai multe raioane au ieșit astăzi la protest. Aceștia și-au scos tehnica agricolă pe străzile din raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești și cer Guvernului restituirea parțială a plăților pentru motorina procurată de ei. Mai mult, aceștia cer compensarea parțială a costurilor la carburanți, fertilizanți și pesticide proporțional cu scumpirile din ultimele șase luni. Guvernul a acceptat în cele din urmă să compenseze în proporție de 100% acciza la motorina utilizată de întreprinderile agricole mici și mijlocii în anul curent.

În preajma reuniunii Consiliului European din 23 și 24 iunie, discuțiile în plan internațional privind acordarea statului de țară-candidat pentru Moldova și Ucraina sunt tot mai multe. În contextul în care o decizie favorabilă ar trebui votată unanim de membrii Consiliului European, negocieri au loc în mai multe capitale europene. Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut statelor membre să accepte candidatura Ucrainei și Republicii Moldova. Există voci care spun însă că Ungaria ar putea face un joc dublu.

Zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit luni la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană, relatează France Presse. Organizatorii au vrut să transmită astfel un semnal Bruxellesului, unde liderii europeni urmează să discute dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Ucrainei şi Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie