Prețul gazului a crescut cu 41% și a ajuns la 1400 de dolari pe mia de metri cubi
Economic 24 februarie 2022, 20:01 | 2368

Prețul gazului a crescut cu 41% și a ajuns la 1400 de dolari pe mia de metri cubi, imediat după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, scrie Bloomberg. Și prețul petrolului a explodat - peste 100 de dolari per baril! Pe fundalul disensiunilor, bursa din Rusia s-a prăbușit.

În mod normal, aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina, iar analiştii au avertizat că orice escaladare a conflictului ruso-ucrainean ar putea perturba livrările, scrie Bloomberg.

Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record. Analiştii prognozează că preţurile mari la gaze vor persista, pentru că există un deficit de gaze. "În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală", susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.

Petrolul a depășit joi pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din 2014 încoace. Petrolul Brent a atins un maxim de 101 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014. Într-o decizie fără precedent, Bursa de la Moscova a revenit surprinzător la tranzacţionare după o pauză de doar câteva ore în care autorităţile anunţaseră că o închid din cauza situaţiei din Est. Drept urmare, companiile sunt în cădere liberă. Cu 55% se prăbuşesc acţiunile gigantului Gazprom, adică aproximativ jumătate din valoarea de piaţă s-a evaporat în doar câteva minute, ca o reacţie puternic negativă din partea investitorilor. Și criptomonedele s-au depreciat, ajungând la cel mai mic nivel din ultima lună. Atacul Rusiei a provocat o prăbuşire a burselor din întreaga lume, în timp ce dolarul american, aurul şi petrolul s-au apreciat.

Opinia ta contează. Comentează!