Jurnalul orei 17, 4 Mai
Jurnalul orei 17:00 4 mai 2022, 21:34 | 1648

Prezentat de Adrian Prodan

Comisia Europeană şi-a finalizat propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Comisia propune sancţionarea persoanelor responsabile de masacru în oraşele Bucea sau Mariupol. Este pentru prima oară când Uniunea Europeană îi vizează în mod specific pe cei implicaţi în atrocitățile din Ucraina. Persoanelor incluse în lista de sancțiuni le va fi interzis accesul în spaţiul Uniunii Europene şi le vor fi îngheţate conturile, a precizat astăzi șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Platforma europeană pentru achiziția resurselor energetice va fi disponibilă și pentru Republica Moldova, iar forțele armate ale Moldovei ar putea beneficia de echipamente suplimentare, inclusiv pentru apărarea cibernetică. Declarațiile au fost făcute de președintele Consiliului European, Charles Michel, după întâlnirea avută astăzi, la Chișinău, cu Maia Sandu.

Provocările se țin lanț de agricultori. După pandemie, restricții și secetă, producătorii se confruntă cu primele consecințe ale războiului. Nu mai pot exporta în Rusia, Ucraina sau Belarus, așa cum o făceau până nu demult. Contractele cu aceste țări riscă să fie anulate, așa că trebuie să-și caute alte piețe de desfacere. Iar aici, o nouă problemă. Niciun producător de pomușoare nu deține certificate specifice, care i-ar permite să exporte în Europa. Și asta în timp ce căpșunele, spre exemplu, apar pe piață.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie