Jurnalul Săptămânii, 30 Aprilie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Cum ar fi să trăiți într-o localitate fără școală, grădiniță, punct medical ori magazin? V-ați închipuit? Așa trăiesc 15 oameni din satul Făgădău, Florești, și nu-și doresc pentru nimic în lume să plece în altă parte. În sat sunt doar cinci copii. Aceștia merg la grădiniță și la școală în satele vecine. Colega mea Eugenia Apostu a fost la Făgădău și a văzut cum se descurcă oamenii de acolo.

Guvernul, sectorul privat și partenerii externi și-au unit eforturile pentru a extinde oportunitățile pentru femei și bărbați, astfel ca să ajute cuplurile să aibă numărul dorit de copii. Spații pentru alăptare, terenuri de joacă sau camere de odihnă pentru familii. Toate vor fi făcute de către patru companii, în următoarele luni. Fiecare inițiativă este cofinanțată de UNFPA cu câte 5000 de dolari, iar companiile urmează să dubleze contribuția.

La 36 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, regiunea este încă periculoasă, iar odată cu declanșarea conflictului, Rusia a adus lumea în pragul unei noi catastrofe nucleare. Soldații ruși au ținut mai bine de o lună sub ocupație Centrala de la Cernobîl. Rușii plănuiau să facă acolo o bază militară, fără a-și asuma consecințele. Pericolul a crescut brusc, după ce invadatorii au săpat tranșee, au trecut cu tancurile peste obiecte contaminate. În unele locuri, norma este depășită de 160 de ori, dar situația e sub control, afirmă directorul Agenției Internaționale Atomice.

Opinia ta contează. Comentează!