Marte: Mini-elicopterul Ingenuity a reușit primul zbor controlat pe o altă planetă
IT şi Ştiinţă 19 aprilie 2021, 20:10 | 2112

Nouă premieră a misiunii NASA pe Marte. Elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața Planetei Roșii și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Oficialii NASA compară acest lucru cu primul zbor pe pământ al fraților Wright, în 1903.

Elicopterul NASA, Ingenuity, s-a ridicat astăzi de la sol pentru primul zbor. Aceasta a fost prima decolare monitorizată și controlată pe o altă planetă. Elicopterul s-a ridicat trei metri în aer, pentru primul său zbor. Acesta este un pas uriaș pentru oamenii de știință și viitorul explorării spațiului.

LORI GLAZE, director al Diviziei de Științe Planetare NASA: "Acest lucru va demonstra cu adevărat o nouă capacitate pe care o putem folosi pentru a schimba modul în care explorăm alte planete. În special, posibilitatea de a trimite o ambarcațiune aeriană precum un elicopter ca acesta, care poate accesa un loc în care nu putem ajunge cu alți roboți sau cu exploratorii umani."

Elicopterul Ingenuity s-a ridicat de la sol trei metri, iar apoi a coborât în siguranță pe suprafața planetei Marte.

Inginerii au izbucnit în urale și aplauze când au primit confirmarea că misiunea a avut succes. Imaginile cu experimentul au ajuns pe Pământ după trei ore de la efectuarea zborului. Elicopterul ar mai putea avea patru misiuni în următoarele săptămâni.

Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Elicopterul practic a decolat singur, a zburat singur și a aterizat singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.

Opinia ta contează. Comentează!