ANRE susține că asistăm la o creștere fără precedent a cotațiilor Platts
Economic 7 iunie 2022, 19:58 | 786

Prețul carburanților va atinge, la miezul nopții, un nou record stresant. Benzina A-95 se va scumpi cu aproape 40 de bani și va costa miercuri 32 de lei și 59 de bani. Motorina va costa 29 de lei și 30 de bani, cu 65 de bani mai mult decât astăzi. Sunt noile prețurile-plafon anunțate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit ANRE, se constată o creștere fără precedent a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină, care în cadrul ultimei sesiuni au ajuns la un nivel record de 1406 $/tona la benzină și de 1343 $/tona la motorină. În intervalul ultimelor 14 zile, cotațiile s-au majorat cu 16 la sută la benzină și cu 23 la sută la motorină, creșterea reprezentând 196 $/tona la benzină și 251 $/tona la motorină.

COMUNICATUL ANRE: "Și în plan internațional situația generată de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina generează presiuni fără precedent asupra prețurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea, în majoritatea țărilor lumii, a unor prețuri record la carburanți. O analiză comparativă a prețurilor practicate în alte state europene demonstrează că, în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice, Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor."

Precizează ANRE într-un comunicat de presă. Acum un an prețul benzinei A-95 era de 20 de lei litrul, iar motorina era comercializată cu aproape 18 lei litrul. Într-un an benzina s-a scumpit cu aproape 13 lei, iar motorina cu 12 lei litrul.

Opinia ta contează. Comentează!