BNM a afișat un curs oficial de schimb de 21 de lei şi 60 de bani pentru un euro
Economic 20 aprilie 2021, 17:26 | 1241

Depreciere alarmantă a leului moldovenesc față de euro. Cotația leu-euro a atins astăzi cel mai mare nivel din ultimii patru ani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit un curs oficial de schimb de 21 de lei şi 60 de bani pentru un euro, în creştere cu 14 bani faţă de ziua de ieri. Economistul Alexandru Fală susține că această depreciere a monedei naționale este determinată de factori externi.

ALEXANDRU FALĂ, director de program la Centrul Analitic „Expert Grup”: "Acum, luna asta noi avem o apreciere față de dolar și avem o depreciere față de euro. Asta înseamnă că sunt niște cauze externe care țin de aprecierea leului față de dolar. Deci în ultimele trei săptămâni această apreciere a euro-lui față de leu nu a fost determinată de factorul intern, deoarece noi observăm că pe piața internă vedem că a coborât pâna la mai puțin de 18 pentru un dolar dar pentru euro s-a dus la peste."

Întrebat în ce valută ar fi mai bine ca moldovenii să-și păstreze economiile, economistul ne-a spus că fiecare trebuie să decidă singur.

ALEXANDRU FALĂ, director de program la Centrul Analitic „Expert Grup”: "Fiecare unitate economică, fie e agent economic, fie e companie sau persoană fizică cumva își decide singur strategia nu cred că este un remediu general pentru toți."

Acesta este cel mai mare curs stabilit în ultimii patru ani pentru euro față de leu. Un curs asemănător a fost înregistrat în februarie 2017. Banca Națională a Moldovei nu a explicat deocamdată ce anume se întâmplă pe piața valutară și nici dacă a intervenit sau nu cu procurări de valută de pe piață în ultima perioadă.

Opinia ta contează. Comentează!