Oamenii Moscovei, sancționați de SUA
Politic 6 iunie 2023, 19:48 | 539

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unui grup din șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse. Cei vizați erau implicați într-un plan de destabilizare a situației din Republica Moldova. Toate proprietățile, pe care le au cei șapte în Statele Unite, sunt blocate. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a salutat această decizie.

Potrivit unui comunicat al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, grupul celor șapte ar fi pus la cale un complot la Chișinău și intenționa să preia, în timpul protestelor, controlul asupra Guvernului Republicii Moldova. Persoanele sancționate sunt Konstantin Sapozhnikov, Iuri Makolov, Gleb Kloponin, Svetlana Boiko, Alexey Losev, Vasili Gromovikov și Ana Travnikova.

BRIAN NELSON, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare: "Sancțiunile impuse scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza în interesul Moscovei guvernele alese în mod legitim. Statele Unite rămân angajate, alături de Uniunea Europeană, să sancționeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva Guvernului Republicii Moldova."

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a emis o notă, în care se arată că cei șapte au jucat roluri-cheie în încercarea de a profita de protestele care au avut loc în lunile februarie și martie curent, cu scopul final de a ocupa clădirea Guvernului și de a forța executivul să convoace alegeri anticipate.

COMUNICATUL AMBASADEI SUA LA CHIȘINĂU: "Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost sancționat anterior, în octombrie 2022, pentru că a primit sprijin din partea Rusiei, a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Republica Moldova și a colaborat cu entități din Moscova pentru a submina integrarea europeană a țării. Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa."

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva celor șapte persoane reprezintă un pas important în eforturile comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în Republica Moldova, a reacționat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în Republica Moldova, și în întreaga regiune. Prin eforturile noastre concertate, contracarăm efectiv încercările de subminare a stabilității și promovăm dezvoltarea, și progresul durabil în n Republica Moldova."

Amintim că vineri, 2 iunie, autoritățile din Canada au anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane, care au legături cu Federația Rusă - Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika. Aceștia ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!