Blocul comunitar va furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro
Externe 13 mai 2022, 15:22 | 548

Blocul comunitar va furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat încrederea că în următoarele zile se va putea ajunge la un acord privind un embargou asupra petrolului rusesc. El a precizat astăzi în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 din Germania, că noul sprijin militar pentru Ucraina va fi pentru armament greu cum sunt tancurile, relatează Reuters.

JOSEP BORRELL: "Ajutorul total livrat până acum de UE se va ridica astfel la circa 2 miliarde de euro. Un nou impuls pentru sprijin militar. Va fi mai mare presiune asupra Rusiei, cu sancţiuni economice şi continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi combaterea dezinformării."

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene s-a declarat de asemenea optimist că în următoarele zile ar putea fi convenit un embargou la nivelul Uniunii asupra petrolului rus. Potrivit lui Borrell, dacă nu va exista un acord la nivel de ambasadori, "luni când se vor întâlni miniştrii de externe vor trebui să se dea un impuls politic".

La rândul său, șeful diplomaţiei britanice a pledat pentru ca "mai multe arme" să fie livrate Ucrainei pentru a face faţă Rusiei, împotriva căreia a cerut totodată introducerea de noi sancţiuni.

LIZ TRUSS: "Este foarte important în acest moment să menţinem presiunea asupra lui Vladimir Putin, furnizând mai multe arme Ucrainei şi sporind sancţiunile împotriva Kremlinului."

A salutat "unitatea foarte puternică" a ţărilor din G7 pentru susţinerea luptei Ucrainei în faţa Rusiei, "până la victorie", și șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

LEAN-YVES LE DRIAN: "Noi nu suntem în război împotriva Rusiei, Rusia este în război împotriva Ucrainei: există un agresor şi un agresat şi noi îl susţinem pe cel agresat."

În același timp, peste Ocean, senatorul republican Rand Paul a blocat de unul singur ajutorul promis de Ucrainei, de aproximativ 40 de miliarde de dolari. „Am depus un jurământ Constituției Statelor Unite, și nu oricărei alte țări… Nu putem salva Ucraina în timp ce condamnăm economia americană”, a explicat Rand Paul, potrivit Washington Post. Cu toate acestea, sabotajul lui Rand Paul este temporar, o decizie finală în această privință va fi luată săptămâna viitoare.

Reuniunea miniştrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state, se desfăşoară vineri şi sâmbătă în Germania, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă securitatea globală. Dintre miniştrii de externe ai G7 - Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franţa, Japonia şi Statele Unite - nu este prezent secretarul de stat Antony Blinken, abia ieşit din izolare din cauza infectării cu coronavirus. Miniştrii de externe ai ţărilor din G7, reuniţi în Germania până sâmbătă, pe malul Mării Baltice, i-au invitat să participe la discuţii pe omologii lor din Ucraina și Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!