PODOLEAK: Ucraina nu va lăsa armata rusă să ajungă la hotarele Republicii Moldova
Politic 15 septembrie 2022, 19:37 | 1600

Ucraina nu va lăsa armata rusă să ajungă la hotarele Republicii Moldova. Asigurările au fost date de către consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak. El a explicat că Rusia nu poate ataca Republica Moldova decât preluând controlul asupra regiunilor din sud, însă armata ucraineană nu va permite un astfel de scenariu. ”Ocuparea regiunilor Nicolaev și Odesa de către armata rusă este imposibilă”, afirmă oficialul de la Kiev.

Mihailo Podoleak a declarat la un post de televiziune că Ucraina își va continua contraofensiva nu doar în regiunea Harkov, ci și în regiunea Herson, și va insista asupra eliberării teritoriului său de ocupanții ruși până în Donbas și Crimeea. Potrivit lui, Kievul a înțeles că forțele armate ale Rusiei sunt învechite, iar pregătirea militară și moralul soldaților ruși lasă de dorit.

MIHAILO PODOLEAK, consilierul șefului biroului președintelui ucrainean: "Indubitabil că noi, sub nicio formă, nu le vom permite să intre în Nikolaev și, cu atât mai mult, în Odesa. Inclusiv, noi nu le vom permite sub nicio formă să controleze zona maritimă de-a lungul coastei regiunilor Odesa și Nikolaev. În mod clar, ei nu au cum să ajungă pe teritoriul enclavei criminale numită ”Transnistria”, altfel decât prin desantarea trupelor în zona limanului. Ne dăm bine seama de asta și Republica Moldova poate miza pe noi, într-un astfel de scenariu. Desigur, noi am vrea ca și Republica Moldova să adopte o atitudine, la nivel de retorică, mai dură cu privire la ceea ce face Rusia în Ucraina."

Mihailo Podoleak a dat asigurări că armata ucraineană își apără în mod activ hotarele din regiunea sudică, fiind conștientă că asta e important pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova și România. Oficialul de la Kiev a mai spus că Rusia, fără îndoială, va suferi înfrângere în Ucraina, iar asta îi va permite și Republicii Moldova să-și restabilească integritatea teritorială efectivă. Potrivit lui, îndată ce Rusia va pierde războiul, în interiorul țării vor începe anumite procese, iar atunci, multe state care au avut de suferit din cauza agresivității Moscovei, inclusiv Republica Moldova, vor putea să se dezvolte din punct de vedere economic și politic.

Amintim că săptămâna trecută, politicianul rus Leonid Sluțki, cel care i-a succedat lui Vladimir Jirinovski la conducerea LDPR, a declarat că regiunea transnistreană a Republicii Moldova este ”teritoriu rusesc” și a îndemnat Moscova să-și sporească sprijinul pentru această enclavă.

Opinia ta contează. Comentează!