Moldovagaz nu a reușit să achite Gazprom-ului avansul pentru prima jumătate a lunii septembrie
Economic 20 septembrie 2022, 19:54 | 977

Dintr-o situație de criză, în alta. Moldovagaz anunță că a achitat Gazprom-ului plata integrală pentru luna august, dar nu a reușit să achite și avansul pentru luna septembrie. Șeful întreprinderii moldo-ruse, Vadim Ceban, speră ca, împreună cu Guvernul, să găsească soluții pentru a plăti suma necesară. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a precizat că ar fi vorba de circa 33 de milioane de dolari. Acesta nu s-a grăbit să-i promită lui Ceban vreun nou ajutor financiar din partea Guvernului.

Într-un comunicat al Moldovagaz se arată că luni, 19 septembrie, Gazprom-ului i-a fost transferată ultima tranșă din plata pentru luna august și doar două milioane de dolari în calitate de plată în avans pentru prima jumătate a lunii septembrie. Moldovagaz spune că se află în contact permanent cu Guvernul, precum și cu Gazprom, pentru a asigura plata avansului și pentru a menține livrările neîntrerupte de gaze naturale. Subiectul a fost comentat de Andrei Spânu la ”Secretele Puterii” cu Alex Cozer.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "- Cum va fi achitat? Pentru că domnul Ceban a zis că așteaptă soluții de la Guvern. - Dacă nu greșesc, ultima cifră este de aproximativ 33 de milioane de dolari. Se va achita inclusiv prin colectarea plăților care încă sunt plăți neachitate pentru Moldovagaz și, împreună cu Moldovagaz, analizăm opțiunea de a mai cumpăra anumite volume de gaz care să poată să asigure achitarea acestei datorii."

Cu tot cu cele două milioane de dolari, despre care Vadim Ceban spune că deja au fost achitate Gazprom-ului, înțelegem că avansul pentru prima jumătate a lunii septembrie se ridică la 35 de milioane de dolari. Asta în timp ce pentru întreaga lună august, Moldovagaz a achitat furnizorului rus 41 de milioane de de dolari. Totuși, Andrei Spânu spune că, potrivit contractului cu Gazprom, formula de calcul a prețului de achiziție se va modifica, din nou, de pe 1 octombrie și ar urma să plătim Gazprom-ului un cost mai mic în lunile următoare. Ministrul a precizat însă că nu există nicio certitudine că gigantul rus va continua să furnizeze gaze Republicii Moldova, odată ce auditul așa-zisei datorii istorice nu a fost făcut.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "- Oare nu va veni peste 3-4-5 zile Gazprom-ul și va anunța că ”dacă vreți gaze la formula de iarnă, trebuie să semnați acest acord privind stingerea datoriei istorice”? - Eu cred că toți care ne urmăresc, înțeleg că Gazprom-ul poate să facă orice și vedeam că asta s-a întâmplat în ultimul an cu foarte multe țări din Uniunea Europeană, când peste noapte au decis deconectarea, rezilierea, reducerea volumelor de gaze. Eu nu aș merge pe ipoteza ce poate să facă Gazprom, pentru că, în esență, gazul e la ei. Vor îl închid, vor - îl deschid."

În contextul crizei energetice, Andrei Spânu a subliniat că le-a cerut autorităților din România să accepte semnarea unui contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale, care ar ajuta Republica Moldova să iasă cu bine, în primul rând, din această iarnă, în condițiile imprevizibilității Gazprom. Potrivit lui Spânu, Chișinăul și-ar dori să achite un preț redus la gazele românești în următoarele luni, ca ulterior, timp de doi-trei ani, să plătească suma restantă. În afară de aceasta, ministrul a adus aminte de cele 300 de milioane de euro, pe care le-a alocat BERD pentru sporirea securității energetice a Republicii Moldova. El a spus că acești bani pot fi folosiți doar în cazul în care Gazprom va închide robinetul, iar Guvernul va trebui să cumpere gaze din alte țări, nu din Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie