Nostalgici după filmele de altă dată, cinefilii și-au dat întâlnire la cinematograful Odeon pe tot parcursul acestei săptămâni
Cultură 24 iunie 2022, 16:07 | 1436

Cinefilii au avut câteva zile de satisfacție. ”Tunul de lemn”, ”Lăutarii” sau ”Gustul Pâinii” sunt doar câteva dintre operele cinematografice, turnate în urmă cu mulți ani, pe care iubitorii de film le-au privit acum cu deosebită plăcere. Studioul ”Moldova Film” a prezentat filme cu valoare istorică, digitalizate cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău și a PNUD. Proiectarea s-a făcut la cinematograful Odeon, pe tot parcursul acestei săptămâni.

ALISA GRECU, director interimar Moldova Film: "Iată că suntem deja la finalul acestei săptămâni, retrospectiva filmelor digitalizate din arhiva Moldova Film. În primul rând vreau să mulțumesc spectatorului, cinefililor pentru că au fost foarte receptivi, au venit în număr foarte mare la cinematograf, atât copii, cât și maturi. Tineri foarte mulți, asta dă dovadă despre faptul că oamenii sunt setoși de filmele noastre autohtone."

Oamenii au venit la cinematograf însoțiți de copii sau nepoți, pentru a le arăta filmele copilăriei lor.

Surprizele însă nu se opresc aici.

ALISA GRECU, director interimar Moldova Film: "Avem un proiect inedit într-un sat din raionul Orhei, vom anunța pe parcurs. Deci, va fi o proiecție de film chiar de pe peliculă, în premieră. În satul dat a fost păstrat cinematograful, clubul așa numit, cu toată aparatura intactă absolut, deci chiar mâine specialiștii noștri vor testa aceste proiectoare."

În arhiva Moldova Film sunt peste o mie de filme documentare, peste o sută de filme animate și aproape 200 de filme artistice. Mai târziu, filmele prezentate în cadrul festivalului vor fi difuzate și la Jurnal TV, iar documentarele în limba rusă vor fi titrate în română.

Opinia ta contează. Comentează!