Un proiect de lege ce prevede sancționarea mai dură a corupției electorale a fost votat în prima lectură de 85 de deputați
Politic 3 decembrie 2021, 19:32 | 839

Corupția politică și electorală va fi sancționată mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în prima lectură, de 85 de deputați. Documentul s-a lăsat cu polemici între deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei comunisto-socialiști.

Deputații au înăsprit sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal va fi completat cu un articol ce vizează finanțarea ilegală a partidelor, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale. Proiectul de lege prevede și modificarea Codului contravențional. Astfel, transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, va fi sancționată cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 9.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice. Va fi sancționată și aducerea organizată a alegătorilor la vot și va fi pedepsită contravențional utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare. Inițiativa legislativă examinată astăzi în prima lectură interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. Candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau la achiziții efectuate din bani publici. Au fost introduse și sancțiuni noi cum ar fi lipsirea partidului de dreptul la alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.

VLADIMIR BOLEA, deputat BCS: "Propuneți introducerea unor modificări în legislație inclusiv legate de transportarea ilegală cum spuneți dumneavoastră a alegătorilor, cum se va răsfrânge norma din legislația moldovenească asupra cetățenilor noștri care trăiesc în diasporă?"

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Avem trei elemente de bază. În primul rând vorbim de transportare, doi - vorbim de organizarea transportului și nu când ei singuri se organizează între ei pentru a merge la o anumită secție de votare și al treilea element este determinarea acestora să își exercite dreptul electoral. Dacă toate aceste trei elemente sunt întrunite, atunci persoana urmează a fi trasă la răspundere contravențională."

VLADIMIR BOLEA, deputat BCS: "Eu îl văd de fapt un proiect vag, care nu a fost expertizat de Comisia de la Veneția. Eu vreau să vă aduc aminte că în legislatura precedentă că în legislatura precedentă noi am avut un proiect de lege."

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Articolul acesta despre transportarea organizată, formula lui pe care dumneavoastră o criticați este exact cum e în proiectul de lege pe care l-ați semnat dumneavoastră în 2020. Este același text. Copy-paste."

VLADIMIR BOLEA, deputat BCS: "-Mă bucur că dumneavoastră furați ideile din proiectele mele de lege. -Dacă sunt bine. -În flagrant ați prins. -Vă inspirați, da."

Proiectul de lege urmează a fi examinat și votat în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!