Patru companii au fost amendate de Consiliul Concurenței cu 91 de milioane de lei, fiind acuzate de înțelegeri de cartel
Economic 2 aprilie 2021, 20:09 | 1718

Afaceri profitabile cu iz ilegal pe spatele agricultorilor. Patru companii moldovenești au ajuns în vizorul Consiliului Concurenței, fiind acuzate de scheme organizate de îmbogățire ilicită. Pe parcursul a cinci ani, prin înțelegeri de cartel, afaceriștii vindeau fermierilor produse de uz fitosanitar și fertilizanți la prețuri exorbitante, cu peste 40% mai mari ca în țările vecine. În urma unei anchetei, cele patru firme au fost sancționate cu 91 de milioane de lei, în total, fiind cea mai mare amendă aplicată în istoria țării.

EUGEN COZMULICI, șeful Direcției politici și relații externe al CC: "Au fost acumulate probe directe, care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderele agricole de pe teritoriul țării noastre. Ca rezultat al acestor înțelegeri de cartel, s-a constatat că prețul produselor similare pe teritoriul Ucrainei și României sunt cu 28 - 43 la sută mai mici decât în Republica Moldova."

Din 2015 și până în 2020, cele patru companii au câștigat ilegal pe spatele producătorilor agricoli autohtoni aproximativ 200 de milioane de lei.

EUGEN COZMULICI, șeful Direcției politici și relații externe al CC: "Cifra de afaceri ale întreprinderilor și activele acestora au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimelor cinci ani. Asta în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați. Ba mai mult. Consumatorii sunt nevoiți să procure produsele la prețuri mai înalte, iar produsele autohtone devin tot mai competitive pe piețele externe. Valoarea prejudiciului adus consumatorului în urma acestei înțelegeri de cartel pe parcursul anilor 2015 - 2020 ajunge la aproximativ 190 de milioane de lei."

Reprezentantul Consiliului Concurenței mai spune că, în utlima perioada s-au făcut mari presiuni asupra instituției, pentru a nu scoate în vileag înțelegerile de cartel dintre cele patru companii.

Opinia ta contează. Comentează!