Patrula Jurnal TV, 6 Decembrie

Prezentată de Călin Jucovschi

Dosarele care vizează furtul miliardului vor fi examinate de două complete de judecători specializate, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Mai exact, acestea vor cerceta infracțiunile economice, de corupție și cele conexe actelor de corupție comise în dauna sistemului bancar al Republicii Moldova.

Alexandr Stoianoglo este convins că Maia Sandu își va schimba opinia în privința acțiunilor Procuraturii Generale pe subiectul dosarelor de rezonanță după întâlnirea pe care el o va avea cu președintele ales. În cadrul unei conferințe de presă, Stoianoglo a reiterat că nu va merge în Parlament pentru audieri, motivând că nu vrea să participe la show-uri politice. Procurorul general a prezentat un raport de activitate cu ocazia împlinirii unui an de când a ajuns în această funcție. La câteva minute după ce procurorul și-a încheiat discursul, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, i-a cerut lui Stoianoglo să plece, acuzându-l că este „de partea hoților”.

Promovarea judecătoarei Ruxanda Pulbere la Curtea de Apel Chișinău s-a făcut cu numeroase abateri de la lege și reprezintă un precedent judiciar foarte periculos. Declarația a fost făcută de unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Ciugureanu-Mihailuță. Membra CSM presupune că întreaga procedură privind numirea în funcție a Ruxandei Pulbere a fost coordonată, astfel ca magistrata să ajungă până la urmă la Curtea de Apel. Totuși, ea sugerează că, în acest caz excepțional, ar putea fi sesizată Curtea Constituțională, iar promovarea ar putea fi contestată, chiar dacă președintele în exercițiu Igor Dodon a semnat deja decretul în favoarea Ruxandei Pulbere.

Soarta noului penitenciar, care urma să fie construit lângă Bubuieci, rămâne incertă și după șapte ani de la intenție. Comisia responsabilă de evaluarea ofertelor din partea companiilor de construcție a decis să anuleze licitația pe motiv că proiectele ar fi pline de carențe. Ultimul cuvânt îi aparține Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care dă bani. Participanții la licitație anunță că vor ataca decizia în instanță, iar managerii de proiect explică de ce au anulat licitația.

Opinia ta contează. Comentează!