Cehia continuă să sprijine Moldova
Politic 2 iunie 2023, 21:08 | 489

Cehia va deschide oficiul unui atașat militar în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul ceh, Petr Fiala, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de premierul Dorin Recean, după Summitul Comunității Politice Europene. Potrivit oficialului ceh, Republica Moldova este foarte importantă pentru Europa, iar Cehia va continua să acorde, în continuare, tot sprijinul necesar.

PETR FIALA, prim ministrul Cehiei: "Summitul Comunității Politice Europe a fost un eveniment important pentru întreaga Europă. Acest eveniment a fost un semnal important trimis de toate țările europene. Sunteți extrem de importanți pentru Europa. Nu a fost simplu să organizați un astfel de eveniment și sunt foarte fericit pentru faptul că am reușit și noi să contribuim și să vă ajutăm cu experiența noastră, însă voi ați reușit să gestionați evenimentul cu mult succes."

De asemenea, premierul Cehiei a menționat că acest summit a fost un semnal trimis și către Rusia, iar Cehia va continua să acorde tot sprijinul pentru a face față agresiunii rusești.

PETR FIALA, prim ministrul Cehiei: "Companiile cehe sunt bine echipate pentru a ajuta Republica Moldova să-și modernizeze forțele apărării. Cunoaștem că, în prezent, Moldova este pe calea modernizării domeniului apărării și securității. Știm că tot aici urmează să fie instalat un nou radar de supraveghere aeriană a spațiului aerian al Republicii Moldova. În august, vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei pentru a putea aprofunda cooperarea bilaterală și în domeniul apărării."

La rândul său, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a beneficiat de sprijinul Cehiei în procesul obținerii statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

DORIN RECEAN, prim ministrul Republicii Moldova: "Apreciem sprijinul Cehiei pentru ca Moldova să poată merge la următoarea etapă de a demara negocierile de aderare. Mulțumim Cehiei, pentru că pe parcursul ultimilor ani, Moldova a beneficiat de mai multe proiecte în mai multe domenii, care au valorat 14 milioane de euro. Din aceste motive apar noi oportunități de creștere a schimburilor comerciale între Moldova și Cehia pe diferite dimensiuni."

Relațiile de cooperare moldo-cehe sunt bazate pe reciprocitate și ar urma să dezvolte mecanisme de protecție care să crească reziliența ecosistemului de securitate european. De asemenea, Republica Cehă a acordat asistență financiară Republicii Moldova pentru distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase din țara noastră. În același timp, Republica Moldova a primit un sprijin financiar pentru reducerea vulnerabilității energetice, acesta fiind utilizat la plata compensațiilor pentru resursele energetice.

Opinia ta contează. Comentează!