Misiunea de Observare „Promo-LEX” a lansat cel de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale
Politic 30 octombrie 2020, 17:45 | 1360

Misiunea de Observare „Promo-LEX” a lansat cel de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale. Ca și în rapoartele precedente, au fost evidențiate mai multe probleme, printre care: utilizarea resurselor administrative, intimidarea și prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, oferirea cadourilor cu tentă electorală, cheltuieli neraportate, dar și implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat.

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, au fost documentate mai multe cazuri de agitație electorală, dar și folosirea resurselor administrative de către unii candidați. Cel mai frecvent este invocată implicarea funcționarilor publici în campanie, a menționat într-o conferință de presă directorul de programe de la „Promo-LEX”, Pavel Postică.

PAVEL POSTICĂ, director de programe Promo-LEX: "Au fost atestate cel puțin 24 de cazuri noi, care pot fi calificate drept utilizare de resurse administrative. Cu regret, în cele mai multe cazuri este vorba de campania lui Igor Dodon - 21 de cazuri și 3 cazuri de activități în favoarea lui Tudor Deliu."

De asemenea, candidații la funcția de președinte nu au raportat aproximativ 3,8 milioane de lei la Comisia Electorală Centrală - bani pe care i-au folosit pentru a-și face campanie electorală.

PAVEL POSTICĂ, director de programe Promo-LEX: "Doamna Violeta Ivanov nu a raportat 1,5 milioane de lei, Igor Dodon - peste 900 mii lei, Andrei Năstase - peste 500 mii lei, Renato Usatâi - peste 290 mii lei, Maia Sandu - peste 280 mii lei, Octavian Țâcu - peste 70 mii lei, Tudor Deliu - peste 60 mii lei și Dorin Chirtoacă - peste 26 mii lei."

Și la nivel de organizare a procesului electoral observatorii „Promo-LEX” semnalează anumite probleme. De exemplu, că CEC tergiversează examinarea demersurilor unor concurenți electorali împotriva contracandidaților. Și în listele electorale se regăsesc în continuare persoane decedate. O altă problemă este legată și de faptul că partidele politice nu vor putea asigura o numărătoare paralelă.

PAVEL POSTICĂ, director de programe Promo-LEX: "Niciun concurent electoral nu are observatori în fiecare secție de votare în sensul prevăzut de codul electoral. Respectiv, cel mai probabil nu vor putea efectua calcule paralele calitative în ceea ce privește numărarea în paralel și calitativă a voturilor. Sunt câteva raioane în care se pare că în general nu au fost înregistrați observatori. E vorba, în primul rând, de municipiul Chișinău, Briceni, Dondușeni, Hâncești, Ialoveni, Ocnița, Strășeni, Ștefan Vodă, Șoldănești și Ungheni."

Reprezentanții Promo-LEX consideră că CEC a eșuat în a modifica Regulamentul privind utilizarea echipamentelor video în timpul alegerilor, astfel că procesul propriu-zis de vot nu va fi imprimat în format video.

Opinia ta contează. Comentează!