NATO a împlinit 75 de ani
Externe 4 aprilie 2024, 20:03 | 179

NATO a marcat astăzi 75 de ani de existență, printr-o ceremonie organizată la sediul din Bruxelles, la care au participat miniștrii de Externe din statele membre și partenerii din zona Pacificului. Creată în fața amenințării Uniunii Sovietice, NATO a constatat, după trei sferturi de secol, că Moscova rămâne o amenințare majoră.

Istoria Organizației Tratatului Atlanticului de Nord începe imediat după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial cu politica de îngrădire promovată de diplomația britanică cu scopul de a limita influența Uniunii Sovietice și a întrerupe expansiunea sovietică în Europa.

La acea vreme era vorba de un document semnat de primii 12 aliaţi, după care, de-a lungul timpului avea să ajungă la un număr de 32 de aliați.

Discursul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia împlinii a 75 de ani de la crearea Alianței a fost rostit în fața tratatului original, al cărui principiu este unul militar, defensiv, care presupune solidaritate între aliați.

JENS STOLTENBERG: "Îmi place tratatul semnat la Washington. Este un document foarte scurt, doar 14 paragrafe și câteva pagini. Dar, niciodată un text atât de scurt nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni; atâta prosperitate, securitate și pace. Toate acestea pentru că el garantează că suntem împreună și ne apărăm unii pe alții, așa cum am făcut-o de 75 de ani."

Programul reuniunii prevede ședința Consiliului NATO-Ucraina, în formatul miniștrilor de externe ai tuturor statelor aliate, după care va urma Consiliul Nord-Atlantic, în formatul care cuprinde și partenerii din zona Pacificului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie