Din 1 martie, tarifele la transportul public vor crește
Economic 16 februarie 2022, 19:48 | 1055

Scumpirile nu contenesc! A venit și rândul transportului public. Tarifele cresc din prima zi a lunii martie. Peste două săptămâni vom achita mai mult pentru călătoriile cu transportul public. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. Astfel, tariful va crește cu zece bani pentru kilometru, în cazul curselor naționale și, cu cel mult 20 de bani, în cazul celor locale. Spre exemplu, pentru a ajunge din Chișinău la Bălți, cetățenii vor plăti 95 de lei, cu 15 lei mai scump față de prețul de acum. Un ordin privind majorarea a fost semnat astăzi. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021 cu transportul public s-a călătorit de 60 de milioane de ori.

Potrivit ministrului Infrastructurii, tariful va crește cu 10 bani per kilometru, în cazul curselor naționale și, cu cel mult 20 de bani per kilometru, în cazul celor locale.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "După cum au anunțat și transportatorii, am ajuns la o înțelegere pentru modificarea treptată a tarifelor în contextul creșterilor prețului la combustibil. Problema cea mai mare din domeniul transportului și în mod special a tarifelor, se referă la rutele raionale, cele dintr-un sat în altul în interiorul unui raion. La final, am oferit pentru prima dată un mecanism prin care administrația publică locală și transportatorii pot ajunge la stabilirea unor tarife, care ar putea să asigure un transport de calitatea în locurile unde acesta este nevoie."

Potrivit lui Andrei Spînu, va fi modificată metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri și a serviciilor de autogară.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Vom oferi o metodologie de calcul care ia în considerare criteriile de confort și reflectă opinia administrației publice locale. Am spus de mai multe ori că un ministru nu poate stabili tarife pentru toată țara, toate localitățile și ele să fie corecte. Fără implicarea administrației publice locale acest obiectiv va fi greu de atins."

Ministrul vorbește de un program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Acesta presupune sprijinul pentru investiții, subvenții din bugetul de stat, pentru a susține procurare cu microbuze și autobuze noi și moderne. În acest sens, analizăm oferirea de fonduri de garantare a creditelor, credite preferențiale, reducerea de taxe la importul de microbuze și atragerea de fonduri europene."

Andrei Spînu a anunțat că, începând din ianuarie, ministerul Infrastructurii lucrează la prima campanie de combatere a transportului ilicit de pasageri, inclusiv în domeniul serviciilor de taxi. În cadrul campaniei sunt implicate ANTA, Fiscul și alte instituții.

Opinia ta contează. Comentează!