Ciocoi spune că nu-și dă demisia
Politic 11 februarie 2020, 20:10 | 1569

Aureliu Ciocoi nu va renunța la funcția de ministru de Externe deoarece nu ar avea motive. Oficialul a comentat astfel solicitarea veteranilor războiului de pe Nistru și a politicienilor din opoziție, care îi cer demisia după ce a afirmat că în 1992, ”armata rusă a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”.

Jurnaliștii l-au abordat pe ministrul Ciocoi după ședința lărgită a Colegiului Ministerului de Externe. Aflând care este subiectul, el a încercat să se eschiveze de răspuns.

Presa a insistat și ministrul Ciocoi s-a văzut nevoit să comenteze cererea veteranilor de război.

Aureliu Ciocoi a considerat necesar să facă trimitere la decizia din 1999, privind forțele de menținere a păcii în stânga Nistrului.

Întâmplător sau nu, Ciocoi a scos în evidență rolul pacificatorilor la fel cum a făcut-o, în septembrie trecut, la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu.

În ziua de 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană. Părțile în conflict și-au asumat angajamentul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru încetarea totală a focului, precum și a oricăror acțiuni armate, una împotriva celeilalte. Iar odată cu încetarea focului, părțile în conflict procedează la retragerea unităților Forțelor lor armate și a celorlalte formațiuni, a tehnicii de luptă și armamentului, urmând să încheie acest proces în decurs de șapte zile. Documentul a fost semnat de Mircea Snegur și Boris Elțin. 

Opinia ta contează. Comentează!