Expoziție la Biblioteca Națională
Social 8 mai 2024, 20:09 | 671

Sute de cărți, documente și diferite publicații periodice care reflectă tendințele Republicii Moldova, încă din anul 1994, de a alege calea europeană de dezvoltare, au fost expuse astăzi la Biblioteca Națională. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită pe 9 mai. „Încurajați-i pe oameni să caute și să citească doar informație veridică”, le-a declarat bibliotecarilor ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeikis.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Dragi bibliotecari! În mulțimea de informații adesea confuze despre integrarea în UE, rolul dumneavoastră este indispensabil. Aveți un rol crucial în dezvoltarea abilităților de gândire critică."

ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerul Culturii: "Voi trebuie să fiți cei care promovați mai departe, în rândul bibliotecilor publice, ideea integrării europene, mesajele de integrare europeană, determinarea noastră de integrare în marea familie europeană."

RODICA CRUDU, secretar de stat pentru integrare europeană: "Noi ca țară, avem un parcurs foarte clar unde vrem să ajungem. Vrem să ajungem într-un spațiu care ne va asigura pacea în primul rând, pentru că UE a fost creat ca un proiect de pace, de securitate."

Despre importanța parcursului european și perceperea acestui deziderat de către tineri au vorbit mai mulți vizitatori ai expoziției.

RAISA PLĂIEȘU, membru a Uniunii Scriitorilor din Moldova: "Cred că acesta este cel mai bun drum și fiecare tânăr trebuie să înțeleagă că acest drum este cel mai luminos și cel mai benefic pentru viitorul lui. Sper că fereastra de mâine este deja deschisă și lumina din UE deja a pătruns în sufletele tuturor tinerilor de astăzi."

Expoziția aniversară „30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană” va fi deschisă până pe 31 mai. În holul instituției pot fi văzute peste 200 de monografii, documente, dar și publicații periodice.

ELENA PINTILEI, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova: "Prezintă documente confirmative, dar și alte tipuri de cărți, publicații, ziare reviste, materiale audio și video, care vin să informeze cetățenii Republicii Moldova despre parcursul european al Republicii Moldova de la acordul de asociere, acordul de parteneriat, până la țară candidat."

Ziua Europei este marcată anual pe 9 mai. Această dată a fost stabilită de liderii comunităților în anul 1950, în comemorarea Declarației Schuman. De atunci, Ziua Europei este o sărbătoare ce simbolizează pacea și unitatea pe continentul european.

Opinia ta contează. Comentează!