Image-Description
Misiune ISTORICĂ: NASA a lansat cu succes în spațiu un echipaj uman cu o navă a companiei SpaceX
IT şi Ştiinţă 30 mai 2020, 23:04 | 5058

UPDATE 22:38 // NASA a lansat, la a doua încercare, misiunea către Stația Spațială Internațională, alături de compania privată SpaceX, deținută de Elon Musk.

Agenția Spațială Americană colaborează, în premieră, cu o companie privată pentru a trimite oameni în spațiu. Au trecut nouă ani de când Agenția a realizat ultima expediție cu personal uman.

Nava este formată din capsula Crew Dragon și o rachetă Falcon 9, ambele construite de compania lui Musk. iar echipajul este alcătuit din astronauții Doug Hurley și Bob Behnken.

Decolarea a avut loc de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, aflat pe coasta Oceanului Atlantic.

UPDATE 22:31 // Misiune istorică în spațiu denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.

UPDATE 21:40 // Vremea pare să țină cu astronauții misiunii SpaceX. Echipele au verificat sistemele înainte de încărcarea combustibilului în rachetă, iar specialiștii sunt optimiști că vremea va rămâne favorabilă până la momentul lansării.

Riscul unei schimbări bruște a condițiilor meteo este de 30 la sută.

___________________________

Compania SpaceX a lui Elon Musk se pregătește sâmbătă pentru a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu, misiune denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.

La bordul navetei vor fi astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken.

Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Nici prognoza meteo pentru sâmbătă, 30 mai, nu este grozavă.

Lansarea este programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora Moldovei), pentru că atunci Staţia Spațială Internațională se va afla în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora Moldovei).

Cei doi astronauți vor veni la Centrul Spațial cu trei ore mai înainte de lansare, scrie Digi24.

De ce este o misiune istorică

Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-i transporta astronauții până pe orbita spațială.

Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas crucial pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională. Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Crew Dragon și misiunea Demo-2

Demo-2 este prima misiune cu echipaj uman pentru o capsulă Dragon, un produs al companiei SpaceX a lui Elon Musk. În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS, în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon, cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an, scrie Agerpres.

Elon Musk, contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA

Dacă lansarea va reuși, astronauții Hurley și Behnken vor zbura aproape 19 ore până la ISS. Vor folosi acest timp pentru a face diverse teste la bordul capsulei, inclusiv o pilotare manuală. Vor trebui, de asemenea, să și doarmă, pentru că este o călătorie solicitantă. Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni.

Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.

Și compania Boeing are un contract asemănător, dar este cu un an în urmă față de programul SpaceX.

Opinia ta contează. Comentează!