Consumatorii casnici ar urma să primească o compensație de peste 400 de lei la achitarea energiei electrice în perioada stării de urgență
Economic 16 aprilie 2021, 19:36 | 3221

Încă un proiect controversat a fost votat astăzi, în prima lectură, de majoritatea PSRM-Șor. Dacă va intra în vigoare, toți consumatorii casnici ar urma să primească o compensație de peste 400 de lei la achitarea facturii pentru energia electrică în perioada stării de urgență. Deputații din opoziție au calificat documentul ca fiind unul populist și lipsit de logică economică. Asta pentru că de compensație vor beneficia nu doar familiile sărace, dar și bogații, care nu au nicio problemă să-și achite facturile. Proiectul a fost criticat inclusiv de furnizorul de electricitate.

PETRU BURDUJA, deputat PSRM: "Acest proiect are drept scop compensarea tarifelor la energie electrică utilizată de către consumatorii gospodăriilor casnice pe perioada de pandemie și anume e vorba de lunile aprilie-mai, 2021. Este vorba de o compensație totală de 428 de lei per consumator."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: "Dacă mergeți cu acest proiect populist, de ce admiteți risipa de bani? De ce propuneți compensare pentru un grup de oameni care trăiesc bine și nu au nevoie de bani? De ce nu ați mers diferențiat și nu propuneți un mecanism care să aloce acești bani pentru cei care într-adevăr au nevoie?"

PETRU BURDUJA, deputat PSRM: "Ar fi undeva o idee de a consolida societatea și nu a-i împărți între ai noștri și ai voștri."

PAVEL FILIP, deputat PDM: "Cred că colegii cam înțeleg, suntem în campanie electorală acuma și se vin cu asemenea inițiative care vor fi votate în prima lectură și nu vor mai ajunge la lectura a doua."

MIHAI POPȘOI, deputat PAS: "Luați de la săraci și dați la bogați. Cum să iei de la săraci, împrumuți bani pentru această măsură ca toți săracii ulterior să plătească această datorie, nu este altceva decât o sfidare a bunului simț."

Proiectul a fost criticat și în timpul luărilor de cuvânt.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Domnul Burduja, domnul Furculiță, domnul Batrâncea, voi nu aveți nevoie de compensațiile acestea. Daomna Tauber, doamna Ivanov. Bugetul, mă iertați de directitudine, nu-i culiocul vostru."

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat PSRM: "Cu titlul de replică domnul Alaiba, PLDM-ist adevărat. Dacă nu furați miliardul, astăzi puteam da la bătrâni cu mult mai mult. Scoateți ghindele din buzunar că umblați cu dânsele până acum și asumați-vă responsabilitatea și să nu credeți că v-ați spălat așa ușor de miliard."

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Eu îndemn medicii, organele competente, din numele deputatului, să verificăm ce dumneavostră ați fumat astăzi dimineață, ce ați băut? Și ar fi bine să verificăm dacă dumneavostră veniți în stare adecvată."

Potrivit proiectului, compensațiile vor fi oferite în două tranșe - în prima parte a lunii mai și în a doua parte a lunii iunie. Acest proiect crește presiunea financiară asupra bugetului public cu peste jumătate de miliard de lei. Furnizorul de curent „Premier Energy” a difuzat un comunicat în care se declară îngrijorat în legătură cu inițiativa socialiștilor și atenționează că aceasta atrage riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic determinate de întârzierea achitării plăților din partea Guvernului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie