CC a decis că actualul Parlament, ales în februaire 2019 în baza sistemului mixt, poate fi dizolvat
Politic 15 aprilie 2021, 19:35 | 2194

Criza politică și instituțională care durează de aproape patru luni, apărută după demisia guvernului Chicu în decembrie 2020, se apropie de final. Judecătorii Curții Constituționale au decis că actualul Parlament, ales în februarie 2019, în baza sistemului mixt, poate fi dizolvat. Singurul impediment este, deocamdată, starea de urgență, care de asemenea a fost contestată la Curte.

Președintele Maia Sandu și-a prezentat personal pledoariile în fața judecătorilor Curții Constituționale, după ce a sesizat Curtea privind existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Ea a menționat în cadrul audierilor că Legislativul a epuizat cele două tentative legale de învestire a unui nou guvern și, în plus, a mai fost întrunită o condiție - de la demisia fostului premier Ion Chicu au trecut mai bine de trei luni. De partea cealaltă, reprezentanții Parlamentului au insistat că majoritatea parlamentară PSRM-Șor are, în continuare, un candidat pentru șefia Guvernului, ceea ce ar face imposibilă dizolvarea legislativului. După pronunțarea avizului, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a denunțat public presiuni fără precedent exercitate asupra instituției în ultima perioadă din partea politicienilor, dar și a presei.

Peședintele Maia Sandu a menționat în cadrul ședinței că a decis să se prezinte personal în fața judecătorilor Curții Constituționale pornind de la importanța evenimentului și din respect pentru magistrații Înaltei Curți.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Cele trei luni pe parcusul cărora trebuie învestit un guvern au expirat la 23 martie 2021. Până la această dată, un nou guvern nu a fost învestit. Prin urmare, începând cu 24 martie 2021, survine consecința constituțională a dizolvării Parlamentului, instituită la articolul 85, alineatul 1, din Constituție. Acest Parlament a eșuat să numenească un guvern, respingând cel puțin două cabinete propuse. Această sesizare către Curtea Constituțională este diferită prin natura ei. Spre deosebire de alte spețe, dreptatea nu se face pentru una dintre părți. Dreptatea este cerută de cetățeni. Or, aceasta este misiunea instituțiilor unui stat."

În momentul în care urma să înceapă sesiunea de întrebări-răspunsuri, reprezentanții Parlamentului au solicitat recuzarea judecătorului Curții Constituționale Nicolae Roșca, care anterior a îndeplinit funcția de avocat al Maiei Sandu. Solictarea a venit însă, cu întârziere, în condițiile în care președintele Înaltei Curți, Domnuca Manole, i-a întrebat pe toți, la începutul ședinței, dacă au sau nu cereri de recuzare.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "La etapa de pregătire, atunci când eu am întrebat părțile dacă aveți cereri de recuzare, Dumneavoastră ați declarat că nu aveți cereri de recuzare. Prin urmare, Dumneavoaastră ați depășit această etapă, când ați fi putut înainta o cerere de recuzare."

În aceste condiții, reprezentanții Parlamentului au fost invitați să pună întrebări.

LILIAN ENCIU, reprezentantul Parlamentului și MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "- Stimată doamnă președinte, atunci când ați evitat de fiecare dată să desemnați canididatul majorității parlamentare, nu ați pus oare presiune pe Legidaltiv, inclusiv cu riscul pierderii mandatului? - Stimate domn, dacă Parlamentul a considerat și consideră că, la o anumită etapă, eu am luat decizii care contravin legislației, Parlamentul era în drept să inițieze o procerdură stabilită de Constituție, de sancționare a președintelui Republicii Moldova. Parlamentul nu a făcut nimic în acest sens. Respectiv, toate acțiunile pe care le-am întreprins se încadrează în câmpul constituțional."

Au urmat concluziile expuse de reprezentanții Parlamentului.

RADU RADU, reprezentantul Parlamentului: "Subliniem că Parlamentul este pe deplin funcțional prin exercitarea atribuțiilor, adoptarea actelor normative, efectuarea controlului parlamentar și manifestându-și disponibilitatea de a acorda vot de încredere unuici candidat la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară. În temeiul celot expuse, considerăm că nu sunt întrunit circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și solicităm Curții respingerea drept nefondată a sesizării numărul 71 F."

Reprezentanta Președinției, Olesea Stamate, a cerut ca reprezentanții Parlamentului să explice care anume hotărâre a Curții Constituționale menționează că Parlamentul nu poate fi dizolvat chiar și după întrunirea condițiilor.

OLESEA STAMATE, reprezentanta Președinției și LILIAN ENCIU, reprezentantul Parlamentului: "- Spuneți-mi, vă rog, în care anume Hotărâre a Curții Constituționale din 2021, Curtea statuează că atât timp cât există o majoritate parlamentară formalizată, Parlamentul nu poate fi dizolvat, chiar și după expirarea termenului de trei luni? - Eu mă refer la decizia de inadmisibilitate. Numărul și data nu le am acum în față, dar pot să fac rost de ele și. - Chiar așa prevede acea decizie? ca să fim corecți. - Da, esența textului se rezumă la ceea ce am menționat."

După ce Curtea Constituțională a emis avizul în care a constatat existența circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, președintele instituției, Domnica Manole, a explicat decizia în cadrul unui briefing și a vorbit despre presiuni fără precedent exercitate în ultima perioadă.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "În ultima perioadă, dată fiind importanța iar efectele sunt ireversibile."

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie