Viticultorii sunt în plin proces de colectare a strugurilor de masă
Social 21 august 2024, 20:13 | 2434

Viticultorii sunt în plin proces de colectare a strugurilor de masă. Poama ajunge în piețe, pe rafturile magazinelor sau este zdrobită pentru prepararea mustului. Munca este în toi și în podgoriile familiei Pereu din satul Budești. Lilian Pereu, spune că în acest an recoltarea strugurilor a început cu două - trei săptămâni mai devreme decât anul trecut din cauza perioadelor lungi de caniculă. Arșița i-a afectat considerabil recolta, chiar dacă a utilizat sisteme de irigare, se plânge agricultorul.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Muncă în această vie din apropierea localității Budești începe de zor. În această perioadă oamenii culeg strugurii cu multă grijă. Apoi, o parte din recolta va fi pusă la vânzare, cealaltă va fi însă zdrobită pentru prepararea mustului sau a sucului."

LILIAN PEREU, agricultor: "Acum recoltăm soiuri de struguri albi - Victoria, Arcadia. Parțial strângem și struguri negri - Negrulea. Când începem recoltarea strugurilor pentru a fi vândute la magazine sau exportate în alte țări, lucrătorii noștri merg și selectează strugurii cei mai frumoși. Apoi, ceea ce rămâne dăm la procesare. Fie că facem suc din el, fie că facem must."

Viticultorul spune că cele 12 hectare de viță de vie, pe care le cultivă, au fost afectate puternic de seceta și căldura din acest an. Lilian Pereu ne-a mărturisit că a sperat să strângă în jur de 20 de tone de struguri de pe un hectar. Acum se va bucura însă și de zece tone.

LILIAN PEREU, agricultor: "Vița de vie, cât de rezistentă ar fi ea, totuși a primit un stres foarte mare din cauza arșiței și căldurii. Vița noastră de vie, fiind de masă, avem și sisteme de irigare prin picurare, dar nu a făcut față."

Canicula pune presiune și pe oamenii care muncesc zilnic în podgorii.

ANA CALANCEA, brigadier: "Perioada de recoltare a început acum o lună, după mijlocul lunii iulie. Anul acesta e mai devreme. Este un an accelerat în agricultură și ne străduim și noi să facem față. Este o caniculă foarte puternică Muncitorii sunt aprovizionați cu apă. La amiază mai stăm la umbră, facem prânzul tot la umbră."

În timp ce unii muncesc în vie, alții se ocupă de stoarcerea mustului.

DANIEL PEREU, agricultor: "Optăm pentru opțiunea de recoltare în saci, aducerea aici și zdrobirea strugurilor în căzi de 500 de kilograme, după care se lasă la o temperatură optimă de până la 20 de grade, în jur de două - trei zile, după care deja se poate de turnat mustul în recipiente. Am decis să facem must, pentru că am văzut că este o cerință din partea cumpărătorilor. Deseori oamenii cumpără must și deja își prepară vinul după necesitățile proprii."

LILIAN PEREU, agricultor: "De obicei, realizarea mustului este în luna septembrie, octombrie, dar știm că anul acesta am avut niște călduri... și practic cu două sau trei săptămâni înainte s-a început recoltarea din cauza secetei și căldurii. De aceea, noi am început chiar de pe acum să producem must pentru a fi vândut oamenilor."

Opinia ta contează. Comentează!