Prețurile carburanților au scăzut cu circa 30% și ating nivelul de până la începerea războiului din Ucraina
Economic 13 decembrie 2022, 15:35 | 508

Timp de jumătate de an, carburanții s-au ieftinit cu circa 30%, pe piața locală, și au ajuns la nivelul de până la începerea războiului ruso-ucrainean. Este o consecință a diminuării prețurilor produselor petroliere pe piața internațională. Mâine, benzina scade sub un nou prag psihologic, cel de 23 de lei litrul. Se va ieftini și motorina.

Potrivit prețurilor plafon, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, benzina va costa de la miezul nopții 22 de lei și 99 de bani, litrul, iar motorina - 23 de le și 22 de bani. Astfel, prețul benzinei va scădea cu 23 de bani, iar cel al motorinei - cu 13 bani. ANRE atestă scăderea continuă a cotațiilor Platts la ambele tipuri de carburanți, tendință care se menține și la nivelul prețurilor produselor petroliere, afișate la benzinăriile din Republica Moldova.

COMUNICATUL ANRE: "Ieftinirea cumulată a carburanților comparativ cu valorile maximale din luna iunie curent este de 10,91 lei/litrul, pentru benzina A95, și de 9,24 lei/litrul, pentru motorina standard, ceea ce reprezintă o descreștere cu circa 32% și, respectiv, 28%. Pe parcursul ultimei perioade, cotațiile Platts s-au diminuat semnificativ, ajungând sub 700 de dolari tona, la benzină, și în jur de 800 de dolari tona - la motorină."

ANRE notează că acest fapt a permis reducerea prețului la pompă pentru ambele tipuri de carburanți spre nivelul de 23lei/litrul. Astfel, prețul benzinei și motorinei a ajuns la valorile de până la declanșarea invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina. Și în România, motorina s-a ieftinit considerabil în ultima perioadă și a ajuns la prețul de la începutul lunii martie. Totuși, peste Prut acest tip de carburant este mai scump și se vinde la stațiile de alimentare cu peste 32 de lei moldovenești.

Opinia ta contează. Comentează!