Cristian Rizea și-a procurat un imobil de aproape jumătate de milion de euro într-un cartier de lux din Chișinău
Politic 30 noiembrie 2021, 20:20 | 1936

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat de justiția de la București la închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, stă bine la Chișinău. Recent, el a trecut în casă nouă, scrie portalul Anticorupție.md. Potrivit sursei, locuința se află pe strada Cireşilor, în preajma Parcului Valea Morilor, unde locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea.

Portalul anticorupție.md scrie că la începutul lunii curente, fostul deputat român și-a procurat un imobil de aproape jumătate de milion de euro într-un cartier de lux din Chișinău. Casa cu două etaje şi mansardă are, potrivit agenţilor imobiliari, o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, dar în actele cadastrale este înregistrată suprafaţa de 157.9 metri pătraţi. Somptuosul imobil este amplasat pe un teren de peste 4 ari, este îngrădit de un gard înălt de peste doi metri, cu două porţi. În curte este piscină. În garaj este loc pentru două automobile. Casa a fost dată în exploatare în noiembrie 2011, iar în 2015 a fost scoasă în vânzare, contra 451 mii de euro. În 2019, proprietarul care a construit casa i-a dăruit-o fiului său.

În curtea lui Rizea sunt deseori oameni, care au grijă de gospodărie. Într-o discuție cu reporterii anticorupție.md, Cristian Rizea a declarat că se pregătește să deschidă un post de televiziune. În acest sens, Rizea a închiriat în orașul Chișinău un spațiu la demisol, de 200 de metri pătrați.

CRISTIAN RIZEA, fost deputat român: "Noi avem site-ul realitateadinmoldova.net. Postul nostru de televiziune se numește „Realitatea din Moldova”. Acum suntem în curs de obținere și a licenței."

Cristian Rizea a dobândit cetăţenia Republicii Moldova, care l-a scăpat de extrădare în România, cu puţin timp înainte de a fi condamnat de prima instanţă, în decembrie 2017. După ce a redobândit cetăţenia moldovenească, Rizea şi-a perfectat actele sub o altă identitate, Mihai Cristian Luigi. Cetăţenia i-a fost oferită de către Agenţia Servicii Publice în baza Legii Cetăţeniei, care prevede dreptul de redobândire a cetăţeniei a descedenţilor de gradul 1 şi 2 a celor care a locuit pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Născut în 1969 la Galaţi, Crisian Rizea susţine că a avut bunică în satul Congaz.

Fostul PSD-ist declară că nu mai vrea să revină în România şi este gata să lupte pentru Republica Moldova. Toamna trecută, înainte de a pierde alegerile, preşedintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia Republicii Moldova, iar procurorii i-au intentat un dosar penal şi l-au plasat în arest preventiv, care a durat 6 luni, pentru fals în acte publice.

Autorităţile de la Chişinău i-au incriminat lui Rizea că a minţit atunci când a indicat în cererea de redobândire a cetăţeniei că nu are probleme cu legea, deşi era cercetat penal. Rizea a contestat în instanţă decretul lui Dodon, precum şi alte acte oficiale emise de Agenţia Servicii Publice şi Ministerul Justiţiei, iar Judecătoria Chişinău a prorgramat mai multe şedinţe de judecată la cererea avocaţilor lui Mihai Cristian Luigi.

Opinia ta contează. Comentează!