Ședință închisă la Guvern în legătură cu criza energetică și pregătirea pentru iarnă
Politic 7 septembrie 2022, 17:22 | 608

Ședință închisă la Guvern în legătură cu criza energetică și pregătirea pentru iarnă. Jurnal TV l-a surprins pe șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la ieșirea din clădirea executivului. Potrivit lui, contractul cu Gazprom după 1 octombrie este incert, iar la ședința de la Guvern au fost analizate mai multe scenarii pentru perioada rece. Contactat telefonic după întrunire, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a evitat să ne spună ce anume s-a discutat la ședință fără presă, precizând că „s-a mers exclusiv pe o hotărâre de Guvern din luna august”.

VADIM CEBAN, șeful „Moldovagaz”: "-Despre ce ați discutat la ședință? - Despre multe lucruri, dar cred că nu sunt împuternicit. Nu sunt președintele comisiei, respectiv, cred că domnul Spânu va oferi mai multe informații. Despre pregătirea de sezonul rece. - Despre gaz? - Inclusiv despre gaz."

Șeful „Moldovagaz” a spus că întreprinderea discută acum cu ANRE despre noul tarif, dar a lăsat să se înțeleagă că livrările de la Gazprom începând din octombrie sunt incerte.

VADIM CEBAN, șeful „Moldovagaz”: "Acum suntem în consultări cu ANRE, respectiv vedem care va fi prognoza de prețuri pentru luna octombrie. În primul rând, trebuie să cunoaștem dacă va fi contract după 1, adică continuate livrările după 1 octombrie sau nu. Asta este important. Sperăm totuși să găsim numitorul comun cu furnizorul și vedem care va fi prețul pentru luna octombrie. Cel puțin, prognozele la ziua de astăzi arată că va fi mai mic de achiziție."

La scurt timp, l-am surprins ieșind din Guvern și pe directorul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Veaceaslav Untilă. Acesta a refuzat să ne ofere detalii.

VEACEASLAV UNTILĂ, director ANRE: "- De ce nu a fost anunțat? - Dar ce am eu cu asta? Pregătirea către iarnă a fost. - Dar mai exact? - Păi asta e mai exact. Pregătirea către iarnă, sezonul rece. - Și care sunt măsurile? - Foarte multe măsuri sunt. - Ni le puteți spune și nouă? - Nu, nu. - De ce? - Sunt oameni responsabili de domeniul acesta."

La ședința respectivă a participat și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, ex-consilier prezidențial.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Să vedem ce măsuri trebuie întreprinse dacă Federația Rusă decide să ne deconecteze gazul sau să reducă volumele sau să găsească alte posibilități de a ne șantaja - să vedem ce măsuri se pot întreprinde. Prima pe reducerea consumului sau pe eficientizarea consumului în clădirile publice, pe rezerve de păcură, probleme legate de logistică, cum pot fi transportate."

Contactat pentru o reacție, ministrul Infrastructurii ne-a asigurat că ședința a fost planificată din timp.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Nu este nimic de urgență, noi avem o hotărâre de Guvern cu privire la sezonul de încălzire, în cadrul acestei hotărâri este și o comisie, iar Moldovagaz este membră a acelei comisii. A fost exact hotărârea de Guvern, despre care am comunicat încă în august. Guvernul va comunica în curând despre această ședință."

Întrebat despre tariful de peste 31 de lei pentru un metru cub de gaze pe care intenționează să-l ceară Moldovagaz, Spânu a spus că e treaba celor de la ANRE să se expună.

Opinia ta contează. Comentează!