Au existat divergențe la secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană
Politic 3 noiembrie 2020, 19:35 | 1066

Alegerile din 1 noiembrie au fost competitive și s-au desfășurat într-o manieră relativ profesionistă și eficientă. Sunt constatările incluse în declarația preliminară a Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO în Republica Moldova. Observatorii menționează că, deși atmosfera în ziua alegerilor a fost liniștită, au existat divergențe în legătură cu secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Mai mult, Consiliul Audiovizualului a reacționat inadecvat și ineficient în perioada campaniei.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a raportat că, deși autoritatea electorală a pus la dispoziție măști și dezinfectați în toate secțiile de votare, măsurile sanitare anti-COVID nu au fost respectate peste tot.

OLEG REUT, analist electoral al Misiunii de observare ENEMO: "Observatorii au raportat diferite răspunsuri de la președinții secțiilor de votare cu privire la modul în care au tratat alegătorii cu simptome COVID. Pe tot parcursul zilei, observatorii ENEMO au observat cozi în afara multor secții de votare, iar distanțarea socială nu a fost mereu respectată atât în afara, cât și în interiorul secțiilor de votare."

ENEMO își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa monitorizării provenienței resurselor financiare din care sunt desfășurate campaniile electorale ale candidaților.

OLEG REUT, analist electoral al Misiunii de observare ENEMO: "ENEMO își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unei supravegheri instituționale eficiente în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale, precum și absența mecanismelor pentru asigurarea transparenței financiare corespunzătoare a veniturilor și cheltuielilor concurenților, în special în ceea ce privește deschiderea conturilor bancare „Fondul electoral”.''

Observatorii au mai menționat că lipsa resurselor financiare destinate instituțiilor de presă determină o anumită ingerință a factorului politic în activitatea lor.

DRITAN TAULLA, șeful Misiunii de observare ENEMO: "ENEMO a remarcat că peisajul mediatic este divers, dar pluralismul de opinii este pus la încercare de lipsa mijloacelor financiare pentru mass-media locală și pentru alternativele independente. Televiziunea este principala sursă de informații politice. Monitorizarea radiodifuzorilor în timpul campaniei electorale de către Consiliul Audiovizualului a fost prea lentă și inadecvată, pentru a fi eficientă și a condus la faptul că monitorizarea s-a redus la o simplă formalitate."

Observatorii ENEMO au mai remarcat că doar 40% dintre secțiile monitorizate sunt adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale.

Opinia ta contează. Comentează!