Autorităţile sanitare din Italia estimează că țara ar putea reveni la normalitate într-un interval cuprins între 7 şi 15 luni
Externe 10 martie 2021, 19:59 | 3107

Țările europene grăbesc campaniile de vaccinare. Italia vrea să vaccineze peste 240 de mii de persoane pe zi și estimează că ar putea reveni la normalitate în aproximativ un an. Tot Italia ar putea deveni prima țară care să producă doze de vaccin rusesc, în timp ce alte țări vorbesc despre un posibil acord pentru Sputnik V. Între timp, Comisia Europeană vrea să permită călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește "certificatul verde digital", un pașaport voluntar care însă, generează dispute.

Autorităţile sanitare din Italia estimează că țara ar putea reveni la normalitate într-un interval cuprins între 7 şi 15 luni, dar cu condiţia să susţină un ritm al vaccinării de 240 de mii de persoane pe zi, a declarat un responsabil din ministerul italian al sănătăţii.

GIANNI REZZA, directorul pentru prevenţie din Ministerul Sănătăţii italian: "Ceea ce este necesar este cu siguranță o accelerare masivă a campaniei de vaccinare. Simulările pe care le-am arătat se bazează pe administrarea a 240.000 de vaccinuri pe zi."

Această estimare s-ar putea concretiza dacă se menţine ritmul vaccinării şi eforturile de limitare a infectărilor.

GIANNI REZZA, directorul pentru prevenţie din Ministerul Sănătăţii italian: "Este evident că, dacă ne bazăm doar pe izolare, nu vom oferi oamenilor nicio speranță la revenire. În același timp, dacă vaccinăm oamenii fără izolare nu vom putea atenua cazurile și nu vom ajunge la un rezultat în scurt timp."

Italia ar putea autoriza în lunile următoare şi alte vaccinuri. O firmă din Milano a semnat un acord pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V în Italia. Acesta este primul acord de producţie în Europa pentru vaccinul Sputnik V. Un studiu britanic a demonstrat că Sputnik V are o eficacitate de 92 la sută.

KIRILL DMITRIEV: "Este un rezultat foarte bun, iar publicația este un semn de recunoaștere a succesului vaccinului rusesc, a oamenilor de știință și în general și o apreciere la nivel internațional."

Discuții suplimentare se poartă cu Germania și Franța, însă nicio companie din Franţa nu a semnat un contract cu Rusia pentru a produce vaccinul Sputnik V. Între timp, Spania ar putea începe să folosească pașaportul de vaccinare din luna mai, pentru a reactiva turismul.

CLÁUDIA MONTEIRO DE AGUIAR, membru al comisiei pentru transport și turism: "Motivul principal este că persoanele vaccinate nu vor trebui să facă un test adițional sau să petreacă timp în izolare."

Confruntaţi cu o pandemie care a ucis peste 900.000 de persoane în Europa şi a împins continentul în cea mai adâncă recesiune, liderii din Uniunea Europeană au fost de acord să colaboreze în privinţa unor certificate de vaccinare pentru a da un impuls industriei turismului, grav afectată de pandemie.

MAROŠ ŠEFČOVIČ: "Aș dori să subliniez că în niciun caz nu dorim să creăm orice tip de situație în care persoanele care nu doresc să fie vaccinate sau cele care nu pot, de exemplu din motive medicale, să-și vadă drepturile și libertățile limitate."

Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește "certificatul verde digital", un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19. Comisia a argumentat că folosirea acestor certificate rămâne la latitudinea statelor membre.

ALBERTO ALEMANNO profesor de drept european: "În cele din urmă, vaccinul este capabil să oprească simptomele, dar să nu oprească transmiterea, astfel încât baza certificatului nu este foarte clară și asta ne îngrijorează. Științific, este dificil să se justifice necesitatea unui certificat atunci când, în realitate, vaccinul nu împiedică infectarea altor persoane."

Părerile sunt însă diferite în ceea ce privește certificatul digital, o polemică mondială în acest sens fiind abia în fața de început.

Opinia ta contează. Comentează!