Maia Sandu a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova
Politic 22 septembrie 2022, 15:22 | 641

Președintele Maia Sandu a cerut ieri de la tribuna Organizației Națiunilor Unite retragerea trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană. Potrivit Maiei Sandu, prezența ilegală a trupelor străine încalcă principiul neutralității și crește riscurile de securitate pentru Republica Moldova. În discursul său, Maia Sandu a condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia. Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional."

Totodată, șefa statului a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din regiunea transnistreană. Potrivit Maiei Sandu, prezența ilegală a trupelor militare ruse încalcă principiul neutralității și crește riscurile de securitate pentru Republica Moldova. În alt context, oficialul de la Chișinău a declarat că Republica Moldova a ales democrația, pacea și prosperitatea semnând cererea de aderare la Uniunea Europeană.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Statutul de candidat pentru aderarea la UE ne dă speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență. Apartenență la lumea liberă."

De la tribuna ONU, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova face față cu greu crizei energetice. Într-o intervenție pentru Jurnal TV, șefa statului a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de resurse alternative.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Știm că există aceste riscuri, de deconectare. Avem rezerve de gaze pentru o anumită perioadă și discutăm cu toată lumea despre scenariile cele mai proaste, dacă Gazprom nu va vrea să-și continue obligațiile în cadrul contractului pe care îl avem. Evident, vom încerca să cumpărăm și din alte surse. Am discutat și cu președintele Kazahstanului despre colaborarea în sectorul energetic, inclusiv despre gaze. Dar această colaborare nu se poate întâmpla imediat."

Maia Sandu a oferit detalii și despre discuția pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am discutat despre colaborarea pe care am inițiat-o anterior, despre necesitatea de a crește reziliența Republicii Moldova. Evident, domnul secretar general al NATO și-a exprimat respectul pentru statutul de neutralitate, dar cunoaștem că riscurile sunt mari și trebuie să creștem reziliența țării."

Subiectul securității regionale în contextual războiului din Ucraina va fi discutat și sâmbătă, 24 septembrie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!