Grupul ”Trans-Oil”, controlat de milionarul Vaja Jhashi, și-a mutat sediul central de la Chișinău, la București
Economic 28 octombrie 2021, 20:02 | 2451

Cel mai mare grup agroindustrial din Republica Moldova și-a mutat sediul de la Chișinău, la București. Vorbim despre gigantul ”Trans-Oil”, controlat de către milionarul Vaja Jhashi, un personaj controversat în lumea afacerilor, care și-a început ascensiunea fulminantă pe timpul guvernării comuniste, și un vechi amic al fugarului Plahotniuc. Întreaga conducere a companiei, inclusiv Vaja Jhashi, ar fi plecat din Republica Moldova, scrie portalul Mold-Street.com.

Potrivit sursei, noul sediu s-ar afla într-o clădire de oficii din apropierea parcului Herăstrău. Noi am expediat o solicitare de informații la Trans-Oil, în care am întrebat dacă s-a mutat la București și conducătorul grupului, Vaja Jhashi, și dacă acesta va mai reveni în Republica Moldova, însă nu am primit un răspuns.

Precizăm că grupul Trans-Oil înglobează aproape 40 de companii din Republica Moldova, Ucraina, România, Cipru, Elveţia şi Irlanda. Acestea dețin poziții de lider pe piața Republicii Moldova la capitolul procesare de semințe de floarea-soarelui, producere și export de ulei vegetal, cereale și oleaginoase. În anul fiscal 2020, exporturile grupului Trans-Oil au reprezentat 62 la sută din toate produsele agricole exportate din Republica Moldova, iar compania are o cotă de 93 la sută din prelucrarea semințelor de floarea-soarelui, deținând și două fabrici de procesare.

Trans-Oil operează cea mai mare rețea de elevatoare și Portul Giurgiulești, singurul din Republica Moldova cu acces la mare. Poziția dominantă a Trans-Oil în Republica Moldova creează, însă, bariere pentru intrarea noilor jucători pe piață, constată agenția internațională Fitch Ratings. În luna august curent, vânzările Trans-Oil au doborât un nou record și au ajuns la 1 miliard 360 de milioane de dolari, în cadrul anului fiscal 2021.

În ultimii ani, Jurnal TV și alte instituții de presă au realizat zeci de subiecte despre Vaja Jhashi, inclusiv despre afacerile lui, despre prietenia cu Vladimir Plahotniuc, pe care a recunoscut-o, sau despre plecarea sa în Emiratele Arabe Unite în cadrul delegației oficiale a Republicii Moldova, condusă de fostul premier, Pavel Filip. Tot Vaja Jhashi a fost implicat într-un scandal legat de preluarea unor terenuri agricole în România.

Cetăţean american, georgian, rus şi moldovean, Jhashi a fost implicat la începutul anului 2020 și în scandalul privind identitățile duble. Mai exact, Jhashi ar fi beneficiat ilegal, în Republica Moldova, de o a doua identitate cu numele de familie ”Reznic”. Omul de afaceri a spus atunci că e vorba de informații false.

Opinia ta contează. Comentează!