Mobilizarea militară în Rusia decurge cu abateri și diverse incidente, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Externe 26 septembrie 2022, 19:27 | 563

Mobilizarea militară în Rusia decurge cu abateri și diverse incidente, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În același timp, un rus și-a dat foc spunând că nu vrea să lupte în Ucraina, un bărbat l-a împușcat pe șeful comisiei de recrutare, iar protestele față de decretul lui Putin au continuat, la fel ca reținerile violente din partea poliției.

În Daghestan, oamenii au blocat autostrăzile și au scandat „Nu, războiului", în timp ce forțele de securitate trăgeau în aer. Locuitorii din satul Endirey, de lângă Hasavyurt, au blocat autostrada spre Mahacikala pentru a protesta față de mobilizare. Ulterior, la Mahacikala a început o acțiune de protest - la care au participat în principal femei. Poliția a reținut peste o sută de protestatari la mitingurile anti-mobilizare și nu a ezitat să lovească manifestanții.

Localnicii din Mahacikala au ieșit și astăzi să protesteze anti-Putin.

În regiunea Irkutsk, un bărbat l-a împușcat pe șeful comisiei de recrutare de la comisariatul militar.

Ruslan Zinin, un bărbat de 25 de ani, urma să fie mobilizat și a fost reținut.

Iar în orașul Reazan, un bărbat a încercat să-și dea foc în apropierea unei stații de autobuz. Potrivit presei, el a început să strige că nu vrea să lupte în Ucraina, apoi și-a dat foc. Bărbatul nu a fost rănit grav.

Potrivit presei moscovite, atacurile cu cocktailuri Molotov asupra comisariatelor militare și a clădirilor administrative sunt în creștere în Rusia. În niciunul dintre cazuri nu a fost rănită vreo persoană.

Congresul Republicii Saha Iakutia cere excluderea de la mobilizare a popoarelor mici din nordul Rusiei. Instituția a adresat o scrisoare deschisă președintelui Putin, în care solicită anularea mobilizării în regiune. Potrivit Congresului din Iakutsk, practica mobilizării „parțiale" a demonstrat că se desfășoară cu încălcări flagrante ale legislației federale privind serviciul militar și drepturile omului. Au fost înrolate persoane supuse amânării și scutirii de la mobilizare. Este pusă în pericol supraviețuirea populației masculine din regiunile nordice ale Iakutiei, slab populate. Deocamdată, nu există vreo reacție la scrisoare, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut existența problemei.

DMITRI PESKOV, secretarul de presă al președintelui Rusiei: "Într-adevăr, sunt cazuri când decretul este încălcat. În unele regiuni, guvernatorii lucrează activ pentru a remedia situația."

Anterior, fostul președinte al Mongoliei i-a îndemnat pe tuvini, buriați și kalmîci să fugă de mobilizare. Mobilizarea a provocat un val de manifestaţii, soldate cu mii de arestări, de când preşedintele Putin a decretat-o săptămâna trecută.

Opinia ta contează. Comentează!