Ministerul Economiei ne anunță că pericolul ca anumite produse să dispară din magazine nu există
Economic 10 martie 2022, 15:47 | 1094

Impactul războiului ruso-ucrainean asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, pe segmentul de exporturi și importuri, este unul nesemnificativ. Despre acest lucru ne anunță Ministerul Economiei, potrivit căruia ”nu se atestă un risc în privința situației macro-economice și nu există pericolul ca anumite produse să dispară din magazine”.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Economiei afirmă că poartă discuții intense cu asociațiile de business, cu sectoarele economice și cu responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

COMUNICATUL MINISTERULUI ECONOMIEI: "Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din spațiul comunitar, care dispun de certificare europeană."

Instituția face aceste precizări în contextul îngrijorării cetățenilor privind prezența anumitor produse de consum în magazine.

Potrivit Ministerului Economiei, valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel 3%, iar în Federația Rusă - 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi. Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, din Ucraina - circa 9%, iar din Federația Rusă - 14%, de unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

Ministerul Economiei afirmă că importatorii și rețelele de comercializare dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative. Instituția mai atrage atenția că actuala situație reprezintă o oportunitate de dezvoltare a capacităților de producere internă.

Opinia ta contează. Comentează!