Consiliul Concurenței: șase rețele de benzinării controlează peste 82 la sută din piață
Economic 15 iulie 2021, 17:12 | 857

În cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV a fost prezentat raportul Consiliului Concurenței, privind activitatea companiilor petroliere din Republica Moldova. Din document înțelegem că pe această piață s-au creat înțelegeri de cartel, iar concurența practic nu există. Raportul vizează activitatea din ultimii doi ani a șase mai mari rețele de benzinării, care controlează peste 82 la sută din piață. Drept reacție, Consiliul Concurenței afirmă că este vorba de ”acțiuni arbitrare și ilicite de difuzare a raportului de investigației în mass-media”.

Raportul Consiliului Concurenței are 140 de pagini și a fost expediat Parlamentului în urmă cu trei luni, dar până acum nu a fost publicat oficial și nu au urmat nici acțiuni vizibile ale instituțiilor de stat. Anterior, Consiliul Concurenței nota că, după elaborarea raportului, petroliștii urmau să-și expună poziția cu privire la concluziile documentului. Printre cele mai importante constatări este că fiecare rețea petrolieră, dintre cele șase, are cheltuieli diferite de întreținere a stațiilor și de prestare a serviciilor, dar, în pofida acestui fapt, au stabilit concertat prețuri practic identice la carburanți în perioada monitorizată. Mai mult de atât, s-a constat că firmele petroliere comunică între ele și coordonează perioadele în care fac modificări de prețuri, aruncându-și chiar reproșuri când o benzinărie de la un anumit colț de stradă nu respectă chiar și cu 2-3 bănuți înțelegerea. În acest sens, au fost analizate inclusiv descifrări ale convorbirilor telefonice între reprezentanți ai acestor rețele din care reiese că ei coordonau politica de prețuri. Un alt aspect important e că rețelele de benzinării închiriază stații de la aceleași companii. Adică, o companie poate să închirieze și la trei rețele diferite, aici existând suspiciuni în privința unor aranjamente. Legislația actuală favorizează petroliștii ca să închirieze o stație, decât s-o aibă în proprietate. Asta pentru că toate cheltuielile pentru locațiune pot fi incluse în prețul final al carburanților, iar astfel petroliștii au dreptul formal de a umfla cheltuielile și de a crește prețurile. Se întâmplă că aceleași companii crează intermediari, care ar deține stațiile, apoi și le închiriază tot lor. În concluzia raportului se propunea amendarea, cu 2-4 la sută, din cifra de afaceri a acestor companii, adică cel puțin 200 de milioane de lei. Amenda nu a fost aplicată, deocamdată. Între timp, petroliștii se plâng că lucrează în pierdere, ca urmare a implementării noii formule de clacul, stabilită de ANRE, dar în Republica Moldova activează de patru ori mai multe benzinării, raportate la automobile, decât în Marea Britanie sau de trei ori mai multe decât în Germania. Republica Moldova se confruntă cu fenomenul acordurilor de cartel pe piața petrolieră de peste 20 de ani, a declarat în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV deputatul Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Totul se face pe fundalul impotenței și incompetenței Consiliului Concurenței. Când se încearcă intenționat, artificial, majorarea cheltuielilor pe hârtie, e evident că aceste cheltuieli sunt doar pe hârtie. Și noi înțelegem foarte bine că, atunci când închiriază stații de alimentare de la unul la altul, noi înțeleg foarte bine că plata aceasta, mare majoritate a acestor bani, se întorc înapoi."

De partea cealaltă, Consiliul Concurenței afirmă într-un comunicat că e vorba de ”acțiuni arbitrare și ilicite de difuzare a raportului de investigației în mass-media”. În context, Consiliul Concurențe spune că a sesizat instituțiile de drept în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor acestui caz. Consiliului Concurenței mai spune că toate acțiunile sale sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor conform legii.

Opinia ta contează. Comentează!