Interviul dat de ducii de Sussex a produs un scandal imens discutat și dezbătut de presa internațională
Monden 9 martie 2021, 20:05 | 4317

O ședință de criză a fost invocată astăzi la Palatul Buckingham, după interviul stânjenitor, pe care l-au dat prințul Harry și Meghan Markle realizatoarei TV Oprah Winfrey. Au fost aduse și acuzaţii de rasism, iar Harry a mărturisit că relaţia cu tatăl lui, prinţul Charles, s-a deteriorat. Conform BBC, Casa Regală „nu ar vrea să se grăbească în a reacționa în vreun fel”, pentru a nu face vreun pas greșit.

Interviul dat de ducii de Sussex a produs un scandal imens pe ambele maluri ale Atlanticului. Cei doi au dezvăluit că s-au simţit izolaţi în interiorul Casei Regale, că au rămas fără sprijin financiar şi că nunta lor a avut cu trei zile înainte de ceremonia transmisă în întreaga lume. În cadrul interviului urmărit de aproximativ 11,1 milioane de britanici, ducii de Sussex au acuzat Casa Regală de Windsor de rasism și indiferență.

MEGHAN MARKLE, Ducesa de Sussex: "Au fost conversații în care mi s-a spus că el (n.r. Archie) nu va primi o securitate sau un titlu. Dar mai presus de toate, existau îngrijorări cu privire la cât de închisă la culoare va fi pielea lui atunci când se va naște."

Meghan Markle a mărturisit că a avut gânduri suicidare din cauza presei, dar familia regală nu i-a permis să primească ajutor în acele momente dificile pentru sănătatea sa mintală. În interviul de două ore difuzat duminică noapte la postul american de televiziune CBS, soția prințului Harry spune că a fost victima unei adevărate campanii de denigrare, în fața căreia Casa Regală nu a protejat-o.

MEGHAN MARKLE, Ducesa de Sussex: "Pur şi simplu nu mai voiam să fiu în viaţă. Şi acestea au fost gânduri constante, terifiante, reale şi foarte clare. Nu doar că nu am fost protejată, dar ei (n.r. Casa Regală) erau capabili să mintă pentru a proteja alți membri ai familiei, însă nu erau gata să spună adevărul ca să mă protejeze pe mine și pe soțul meu."

Liderul opoziției laburiste din Marea Britanie, Keir Starmer, a fost unul dintre politicienii care au comentat pe marginea interviului, opinând că acuzațiile lui Markle cu privire la rasism și lipsa sprijinului din partea familiei regale „ar trebui să fie luate foarte în serios”.

KEIR STAMER, liderul opoziției laburiste din Marea Britanie: "Sunt acuzații legate de rasă și de sănătatea mintală. Acest lucru este mai important decât familia regală. Prea mulți ani am disprețuit și am fost dispuși să punem aceste probleme deoparte. Nu putem face asta acum. Acuzațiile grave trebuie luate în serios."

Premierul Boris Johnson a refuzat să comenteze. În schimb, a precizat că întotdeauna a admirat-o pe Regina Elisabeta a II-a pentru rolul unificator, pe care îl joacă în societatea britanică.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: "Vă felicit pentru încercarea hotărâtă de a mă implica în această poveste mai mult decât este cazul, dar consider că atunci când e vorba de probleme legate de familia regală, cel mai bun lucru pentru un prim-ministru este să nu spună nimic."

Interes și reacții la interviului dat de Harry și Meghan Markle au venit și din Statele Unite. Casa Albă nu a comentat direct, dar purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden a precizat că „laudă pe oricine are curajul de a vorbi deschis despre sănătate mintală”. Ea i-a descris pe ducii de Sussex drept „doi cetățeni privați care împărtășesc povestea despre lupta lor”.

JEN PSAKI, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: "Meghan Markle este un cetățean privat, la fel și Harry. Necesită mult curaj pentru ca oricine să iasă în față, să vorbească despre propriile lupte cu sănătatea mintală și să-și spună povestea personală."

Interviul difuzat de CBS a împărțit reacțiile între acuzații la adresa Casei Regale și critici față de gestul lui Meghan Markle și prințului Harry de a dezvălui detalii considerate intime. Acesta nu este primul interviu, care zguduie Casa Regală. Comentatorii l-au comparat cu cel din 1995, când Prințesa Diana a spus că în căsnicia ei cu prințul Charles erau „trei” persoane.

Opinia ta contează. Comentează!