Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor și a validat mandatele celor 101 deputați
Politic 23 iulie 2021, 15:30 | 1291

Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor parlamentare din 11 iulie și a validat mandatele deputaților aleși. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate va avea 63 de legislatori, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 32, iar Partidul Șor- șase. Noul Parlament va fi convocat în ședința de constituire prin decret prezidențial până pe 10 august. Unele surse susțin însă că prima ședință a Legislativului ar urma să aibă loc chiar la începutul săptămânii viitoare. Mai mult de jumătate din cei 101 deputați vor fi la primul lor mandat.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Se confirmă rezultatele alegerii Parlamentului de legislatura a 11-a din 11 iulie 2021. Se validează mandatele deputaților aleși în Parlamentul Republicii Moldova. Se confirmă listele candidaților supleanți la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, potrivit anexei în prezenta hotărâre. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova."

Președintele Curții Constiuționale, Domnica Manole, a menționat că Înalta Curte nu a constatat încălcări de natură să influențeze rezultatele alegerilor şi atribuirea mandatelor de deputat. Prin urmare, Curtea a confirmat că alegerile din 11 iulie s-au desfășurat corect, printr-un sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Totuși, până a fi anunțată decizia magistraților, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, a atenționat asupra comportamentului Comisiei Electorale Centrale în cadrul acestui scrutin parlamentar. Mai cu seamă, el s-a referit la prima decizie a CEC de a nu suplimenta numărul secțiilor de votare peste hotare, tentativa de a deschide trei secții în stânga Nistrului, pe un teritoriu necontrolat de către autoritățile constituționale, dar și lipsa unei hotărâri a CEC privind interzicerea transportării organizate a alegătorilor.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Înțelegem că deciziile Comisiei Electorale Centrale se iau prin vot. Dar nu poate un simplu vot să fie arbitrar și să ignore prevederile legislației. Din păcate, în cazul unor membri din CEC, votul a fost determinat mai degrabă de partidele care i-au delegat la CEC. Nu a existat detașarea totală, așa cum prevede Codul Electoral, încă și mai puțin din prevederile legale și misiunea pe care o are această instituție."

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a luat apărarea instituției.

VLADIMIR ȘARBAN, vicepreședintele al CEC: "Este adevărat că sunt niște decizii pe care și le-a asumat o majoritate. Este normal. Este un organ colegial. Și atât timp cât eu nu am probe, eu nu pot să-i bănuiesc pe colegii mei de parțialitate, de îndeplinirea unor indicații a unor partide și așa mai departe."

Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că scrutinul din 11 iulie a fost ultimul în care s-au înregistrat deficiențe la nivel de organizare a alegerilor de către autoritatea electorală.

Opinia ta contează. Comentează!