Cei 13 judecători propuși de CSM pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă sunt plătiți chiar dacă nu muncesc
Justiţie 19 ianuarie 2024, 15:36 | 762

Primesc salarii mari, dar nu fac nimic, de doi ani încoace! Este vorba despre 13 judecători propuși de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. CSM nu poate nici să-i demită, nici să-i propună pentru reconfirmare în funcție, a declarat aseară la postul nostru de televiziune președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: "Unii dintre acești judecători au doi ani de când nu înfăptuiesc justiția. - Da, mă aduceți exact acolo unde voiam să ajung. Deci, ei nu iau dosare, dar salarii primesc? - Da, pentru că nu este o soluție pe cazul lor. - De ce nu găsiți soluții ca să puneți punct la treaba asta? Am solicitat Parlamentului să facă o interpretare în sensul în care, astăzi, o normă pentru a trimite repetate judecătorii la plafon nu există, pentru că Constituția a fost amendată."

Potrivit lui Caraman, deputații au optat în proiectul de modificare a Constituției ca judecătorii, ale căror mandate de cinci ani expiră să fie numiți automat până la atingerea plafonului de vârstă, iar în cazul celor, al căror termen a expirat până la modificare, urmează să fie respectată procedură.

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: "Trebuie să fie propuși repetat, dar pentru asta avem nevoie de două treimi din membrii CSM - opt voturi. Am înaintat și am propus jumătate din acei judecători, dar pe ceilalți nu-i putem propune pentru că până în luna februarie anul curent avem doi membri ai CSM care se află în concediu medical și nu avem cvorum pentru a soluționa chestiunea. De îndată ce revin, aceasta chestiune va fi inclusă prioritar în agendă."

Sergiu Caraman a mărturisit că are un salariu mai mare de cât cel al șefului statului. președintele țării.

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: "Salariul meu pe care l-am primit pentru luna trecută este de 38 mii lei. Acest salariu mi-a venit pe card. Țin să menționez că este vorba despre salariul de președinte al CSM, cel mai mare salariu din sistemul justiției. Asta se datorează faptului că am promovat procedura de Pre-Vetting."

Caraman a subliniat că un judecător al Curții Supreme de Justiție, care a promovat procedura de Vetting, are un salariu lunar de aproximativ 38 de mii de lei. Un judecător din prima instanță, care a trecut testul integrității, ridică cel puțin 28 de lei, lunar. Până la Vetting, salariul unui judecător din prima instanță constituia 17 mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!